Akdemir Baharat’ın Herbalisti Cahit Gürkaş, "Mevsim değişikliği ve geçmiş yıllarda oluşan çeşitli virüslerin oluşturduğu hastalıklar ile karşı karşıya kalınmakta, yanlış ve bilinçsizce uygulanan sözde bitkisel tedavi sonucu bağışıklık sistemi tamamen çökmekte ve daha ciddi hastalıkları beraberinde getirmektedir. Ne yazık ki günümüzde kulaktan dolma bitkisel karışımları kullanan kişi sayısı oldukça artmış durumdadır.
Şu husus asla unutulmamalıdır. İçeriği ve temel yapı taşları bilinmeyen bitkileri kullanmak fayda yerine zarar vermektedir. Bunun sonucu olarak telafisi mümkün olmayan hastalıkları da ortaya çıkartmaktadır. Bitkilerin tazeliği ve güvenirliği, kullanış biçimleri, bitkileri kullanırken kişinin alerjik veya bilmediği ya da bilip de ciddi görmediği başka bir hastalığın olduğu ve kullandığı bitkinin taşıdığı maddelerden dolayı hastalığın boyutunu daha da kötüleştirebilir.
Unutulmaması gereken kesin olarak bilimsel yararları kanıtlanmış olan 160 adet bitki mevcuttur. Doğruyu yanlıştan ayıran ise ölçüdür. Aldatıcı ve abartılı tanımlar yapılmakta ve kullanıcıları ciddi sağlık sorunları ile baş başa bırakmaktadır. Yani ölçüsüz kullanılan her bitki şifa değil zehirdir" dedi.
Her türlü bitkisel ilacın günlük dozu, kullanım şekli, yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşimi olup olmadığının sağlık açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gürkaş, "Eninde sonunda en çok zarar görecek kişi, bilgisizce yanlış bitkiler kullanan kişi hasta olacaktır. Kulaktan dolma bilgiler, kaynağı belli olmayan abartılı tanıtımlar, tedavisi olan hastalıkları daha ciddi hastalıklara dönüştürülebilir. Bilinçsizce kullanılan bitkisel ilaçlar özellikle karaciğer ve böbreklerde ciddi tahribatlara yol açabilir.
Mevsim değişikliği ile kış aylarında ortaya çıkan üst solunum yolları enfeksiyonunda kişiler rastgele hazırlanmış bitki karışımlarını satın almakta, bu tür karışımları hem kendileri ve hem de çocuklarına kullandırmaktadırlar. Bu insan sağlığını kötü bir şekilde etkilemektedir. Günlük yaşam süresi içerisinde vücudumuz için gerekli olan mineralleri çeşitli besinlerden almaktayız. Bir de bitkiler içerisinde de mineraller mevcuttur.
Fazla miktarda alınan mineraller vücutta toksit maddesi oluşturur ki, bu da çeşitli hastalıkların oluşumuna zemin hazırlarlar. Bu sebeple bitkisel ilaç kullanımı yapılırken alınacak gıda seçimleri çok iyi yapılmalı. Bu tür karışımlar alınan yerlerden sorulmalı ve bu işin uzmanı olup olmadığı tespit edilmelidir. Kullanıcı kadar satıcı da önemlidir" diye konuştu.