Yağmurlu havalarda neden dizlerimiz ağrır?

Yetişkin Sağlığı
Ajanshaber’de yer alan habere göre, diz ağrıları, diz eklemini meydana getiren yapılardaki bozukluğa göre, değişik sebeplere bağlı olarak gelişebilir, açıklamasını yapan Fizik Tedavi ve Rehabili...
EMOJİLE

Ajanshaber’de yer alan habere göre, diz ağrıları, diz eklemini meydana getiren yapılardaki bozukluğa göre, değişik sebeplere bağlı olarak gelişebilir, açıklamasını yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, özellikle yağmurlu ya da nemli havalarda romatizmal ağrılar daha etkin olur diyerek, bu koşullarda diz ağrılarının oluşabileceğini ifade etti.

Yağmurlu havalardaki diz ağrısının sebeplerinden bir tanesi romatizma diyen Dr. Mehmet Portakal, diz ağrısı ile ilgili açıklamalarına devam etti: Eklemin etrafındaki bağ dokuları, kaslar; özellikle her iki kemiğin arasındaki, üst ve alt kemiğin arasındaki şoku emen ve bacağın rahat hareket etmesini sağlayan ‘menisküs’ dediğimiz, ‘C’ harfi şeklinde olan yapıdaki bozukluklar, diz ağrısına en sık sebep olan durumlar olarak bilinir.

Ağrılar, bir yanlış harekete bağlı olarak veya spor aktiviteleri sırasında ya da ani hareketler sırasında bağların, menisküsün yırtılmasına bağlı olarak karşımıza çıkabilir. Diz ağrılarının başlıca sebebi olan kireçlenme ya da tıbbi adıyla osteartrit de en sık görülen eklem hastalığı olarak kabul ediliyor. Doğal yaşlanma sürecinde, eklem kıkırdağının etkilenmesiyle gelişen kireçlenme, ağrı ve eklemlerde hareket güçlüğüne neden olur.

40 yaşından sonra daha sık görülen kireçlenme; sıklıkla diz, ayak bileği, kalça eklemi, bel gibi yük altında çalışan eklemlerde olsa da omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene ekleminde de görülebilir.

Bu tür şikâyeti olan kişiler, aşırı ve ani hareketlerden, özellikle merdiven inip çıkma, çömelme gibi dize yük bindiren aktivitelerden mümkün olduğunca kaçınmalıdır, diyen Dr. Mehmet Portakal, obez hastalarda ekleme binen yük fazla olduğu için, egzersizlerde fazla zorlanılmaması gerekir. Hastaların yanlış hareketler yapmamaları ve eklemlerini doğru kullanmaları için eğitilmesi gerekir, dedi.

Yüksek topuklu ayakkabılar eklem üzerine binen yükü artırdığı için, kireçlenmesi olan hastaların topuklu ayakkabı giymeleri de sakıncalıdır. Tabanı esnek spor ayakkabısı veya benzer ortopedik ayakkabıları tercih edin diyen Dr. Portakal, düz yolda ve dinlenerek yürüyün. Ağır yük taşımayın ve taşıyacağınız ağırlığı, iki elinizde eşit olarak paylaşın, dedi.

Çok yüksek veya alçak sandalye ve koltukta oturmayın. Otururken ayaklar yere basmalı, diz ve kalça 90-100 derece bükük olmalıdır. Bacak bacak üzerine atmayın. Yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler yapmaya çalışın. Kilo probleminiz varsa, doktorunuzla görüşerek sağlıklı kilonuza dönmek için birlikte planlama yapın.

Diz, kalça ve ayaklarında ağrı şikayeti olanların, vakit geçirmeden bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurmaları ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri uygun olacaktır, şeklinde önerilerde bulunan Dr. Portakal, bu ağrılardan kurtulmak için doktorunuzun ve fizyoterapistinizin size vereceği egzersiz programını, süre ve tekrar sayılarını dikkate alarak uygulamalısınız. Bu sizin, ileride karşılaşabileceğiniz problemleri en aza indirecek ve tedaviye olan uyumunuzu artıracaktır.

Egzersiz sırasında meydana gelebilecek ağrı ve diğer rahatsızlıklarda, programı keserek doktorunuza veya fizyoterapistinize danışınız. Bu şartlarda egzersize devam etmek sakıncalıdır. Egzersiz yaparken nefesinizi tutmayın, egzersize başlarken derin bir nefes alın ve düzenli bir şekilde nefes alıp vermeye devam edin. Genel olarak egzersize başlamadan önce ılık bir duş almak, rahat kıyafetler giymek, uygun bir çalışma zemini ve doğru saati seçmek gerekir, dedi.