Vertigo neden oluşur?

Yetişkin Sağlığı
Ani başlangıçlı baş dönmesi şikayeti ile başvuran bir hastada ilk olarak yapılması gereken bu durumun santral (beyin kaynaklı) mi yoksa periferik (beyin dışı) mi olduğunu belirlemek. Periferik kaynakl...
EMOJİLE

Ani başlangıçlı baş dönmesi şikayeti ile başvuran bir hastada ilk olarak yapılması gereken bu durumun santral (beyin kaynaklı) mi yoksa periferik (beyin dışı) mi olduğunu belirlemek. Periferik kaynaklı vertigo nedenleri en çok iç kulak ve orta kulak hastalıkları nedeniyle oluşmakta. Oysa santral kaynaklı bir baş dönmesi beyin kanaması, beyin enfarktüsü gibi acil müdahale ve hatta yoğun bakım gerektirebilir.

En sık görülen vertigo sebebi pozisyonel vertigodur. Tekrar eden baş dönmesi atakları hastanın yaşam kalitesini düşürür, iş verimini azaltır, bazen bu süreç günler veya haftalar alır. Bazen baş dönmesi ani işitme kaybı gibi acil tedavi gerektiren bir hastalığın eşlik eden bulgusu olabilir. Kronik orta kulak iltihabı, Meniere hastalığı, vestibüler nörinit Kulak Burun Boğaz pratiğinde rastladığımız baş dönmesi sebeplerinden yalnızca bir kaç tanesidir. Kulak burun boğaz hekimi tarafından yapılacak manevralar ile önce teşhis koyulur daha sonra yine menevralarla tedavi sürecine geçilir. Doğru teşhis ve uygun tedavi ile sonuçlar yüz güldürücüdür.

Baş dönmesi şikayetinde hiç bir tetkik tek başına tanı koydurucu değildir, baş dönmesi şikayeti olan hastanın teşhisinde ayrıntılı bir anamnez sonrası gerçekleştirilen kulak burun boğaz ve nöroloji muayeneleri teşhiste önemli bir adımdır. Baş dönmesi ile ilgili tetkik ve ayrıntılı muayeneler hastanemizde gerçekleştirilmektedir.