İzmir Ekonomi Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elem Kocaçal Güler, dünya genelinde 2015 yılında fazla kilolu birey sayısının 2.3 milyara, obez sayısının da 700 milyona ulaştığını bildirdi.
Obezitenin televizyon ya da bilgisayar alışkanlığına bağlı olarak uzun süren hareketsizlik, spor yapmama, fast food ağırlık sağlıksız beslenme gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten Güler, egitimajansi.com’a verdiği demeçte; “Özellikle çocuk ve gençler için büyük bir tehdit altındalar. Çocukluk döneminde başlayan sağlıksız beslenme alışkanlıkları, üniversite döneminde ciddi bir soruna dönüşebilir. Ülkemizde üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları yönelik çalışmalarda, öğrencilerin başta öğün atlama olmak üzere, uyku düzensizliği, yalnız başına yaşama, yurtta kalma gibi nedenlerle hazır gıdalara ilgilerinin arttığını gösteriyor. Pek çok üniversite kantini ve yemekhanelerinde sunulan yemek porsiyonlarının büyük olması, daha pratik ve ucuz olan besinlerin tercih edilmesi gibi faktörlerin sağlıksız beslenmeye dolayısıyla obeziteye zemin hazırladığını göstermektedir” dedi.
‘Aile, Örnek Olmalı’
Obezitenin mide problemlerinden kalp-damar hastalıklarına, pek çok kanser türü, hipertansiyon, diyabet gibi farklı kronik hastalıkların oluşumunda etkili olduğuna dikkat çeken Güler, sağlıklı beslenme ile egzersiz ve sporu içeren yaşam tarzı alışkanlığının çocukluk döneminde kazandırılması, ailelerin çocuklarına örnek olması gerektiğini ifade etti.
‘Yanlış Diyetlerden Uzak Durun’
Lise ve üniversite yaşamında öğrencilerin sınavlara hazırlanırken şeker, çikolata tarzı kalorili beslenmeye yöneldiklerini, sınav stresiyle birlikte kilo artışının kolaylaştığını aktaran Güler, şunları kaydetti:
“Okul öncesi dönemden başlatılarak üniversiteyi de kapsayan düzeylerde sağlıklı beslenme eğitimleri verilmeli, öğrenciler yaş ve ilgilerine uygun spor yapmaya teşvik edilmelidir. Öğrencilere verilecek sağlıklı beslenme eğitimi; hazır gıda yerine ev yemeklerinin tercih edilmesi, kahvaltı başta olmak üzere öğünlerin atlanmaması, her besin gurubundan dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Asitli içecekler ve alkol tüketiminin sınırlı olması, doktor önerisi olmadan zayıflamak üzere kullanılan ilaçlar ve uygulanan yanlış diyetlerden kaçınılması yararlı olacaktır.”