Tomografide Kanser Riski!

Yetişkin Sağlığı
Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Uğur, tomografinin kanser olma riskini artırdığını, ama her tomografi...
EMOJİLE

Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Uğur, tomografinin kanser olma riskini artırdığını, ama her tomografi çektirenin de kanser olmayacağını söyledi.

Uğur, Isparta Davras Sirene Otel’de düzenlenen ”Nükleer Tıp” toplantısında nükleer tıpta kullanılan cihazlar ile ilgili bilgiler verdi. Nükleer tıpta, hastalığın tanısının konulduğunu ve tedavisinin de yapılabildiğini belirten Uğur, son teknoloji ürünü olan hibrit görüntüleme cihazlarıyla kanser, beyin hastalıkları, alzheimer, bunama ve kalp hastalıklarına erken tanı koyduklarını, tiroid kanseri, tiroid hastalıkları, karaciğer tümörleri, lenf bezi kanseri gibi hastalıkların tedavisini yapabildiklerini söyledi.

15 SANİYEDE YILLIK RADYASYON

Tomografiye karşı olmadıklarını ancak, gereksiz yere tomografi çekimine karşı olduklarını belirten Uğur, tomografi çekimlerinde radyasyona maruz kalan hastada kanser olma riskinin bulunduğunu söyleyerek, ”Bir tomografi çekimi sırasında, 15 saniye içerisinde 12 milisievert (mSv) radyasyon alırsınız. Yaklaşık 3-4 yılda alacağınız doğal radyasyonu 15 saniye içerisinde alırsınız. Bunda kanser olma riski vardır. Sizin kromozomlarınıza zarar verme riski vardır. Ancak her tomografi çektiren insan kanser olacak demek değildir. Sadece riski arttırıyorsunuz. Mesela bir sigara içen insan akciğer kanseri olacak değil. Ama bir risk getirir. Ama eğer günde iki paketten 30 yıl sigara içerseniz akciğer kanseri olma ihtimali çok yükselir” dedi.

Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyfettin Ilgan da bir kanser vakasında tanıyı koyabilmek için hastaya radyasyon verildiğini belirterek, şunları söyledi: ”Bir kanseri tedavi ederken bir başkasına neden olma ihtimali var. Bir kanseri tedavi etmezseniz ortalama yaşam süresi 2-3 yıl iken o kanseri tedavi ederek 10-15 yıla çıkarabilmek mümkün. Yeterince yüksek dozda radyasyon maddelerine maruz kalınırsa, aldığınız radyasyon başka bir kanseri tetikleyebilir. Uzun vadede özellikle kemik iliği tümörleri gelişebilir. Yalnız bunlar, çok yüksek dozdaki uygulamalarda karşılaştığımız durumlar ve bu hastalığı tedavi etmemenin riski daha büyük olduğu için bu riski göze alıyoruz. Bunların hepsi bir kar zarar hesabı.”

NOT: Tek bir tomografi 442 göğüs röntgenine ve 74 mamografiye (meme röntgeni) eş oranda radyasyon yayıyor. Tomografiye sağlıklı giren her 50 hastadan biri maruz kalınan radyasyon nedeniyle çekim sonrasında kansere yakalanıyor.

 gazetevatan

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/