Terleme Nedir ve Neden Olur? sorusunun cevabı haberimizde;
Uyku Ortamı
Gece terlemesinin en belirgin nedenlerinden biri uyuduğunuz ortamın çok sıcak olmasıdır. Uzmanlar genellikle ideal uyku sıcaklığının 20-21 derece civarında olduğunu öne sürer, ancak bu sayı tercihe ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Uyurken vücudunuz normal sıcaklık değişimlerinden geçer. Gecenin vücut ısınızın yükseldiği bazı anlarda, sıcak bir ortamda bulunmak terleyerek uyanmanıza neden olabilir. Dolayısıyla uzun kollu ve ağır pijamalar giyerseniz, teelemeniz gayet normaldir.
Enfeksiyonlar
Yüksek ateşe neden olan her türlü enfeksiyon uykuda terlemenize neden olabilir. Ateş, vücudunuz enfeksiyona neden olan virüs, bakteri veya diğer organizmaları öldürmeye çalıştığında ortaya çıkar. Vücut sıcaklığının artması bu organizmalar için daha zorlu bir ortam yaratarak hayatta kalmalarını zorlaştırmaktadır.
Gece terlemesine neden olan enfeksiyon türleri HIV, mononükleoz veya zatürre gibi ciddi enfeksiyonlardan grip veya Kovid-19 gibi daha yaygın virüslere kadar değişebilir.
Gece terleme reaksiyonunuzun nedeni bir enfeksiyonsa üşüme, nefes darlığı, ağrı, kusma ve diğer ilgili semptomlarla da karşılaşabilirsiniz.
Hormon Seviyeleri
Hormon seviyeleri hamilelik, doğum ve menopoz durumlarında dalgalanabilir; bu hormon dengesizlikleri gece terlemelerine yol açabilir.
Belirli hormonların çok fazla veya çok az olması, bu kimyasal habercilerin vücut fonksiyonlarını (iç sıcaklık kontrolünüz de dahil) düzenleme biçimini bozabilir. Hormon tedavisi de bu reaksiyonu tetikleyebilir.
Gece terlemenizin nedeni hormon dengesizlikleriyse, gündüzleri sıcak basması, adet düzensizlikleri, uyku sorunları ve daha fazlası gibi başka belirtiler de yaşayabilirsiniz.
Endokrin Bozuklukları
Hipertiroidizm ve diyabet gibi vücudun endokrin sistemini etkileyen koşullar da hormon düzeylerini dengesiz hale getirebilir ve bu da bazen gece terlemelerine neden olabilir.
Diyabetli kişilerde gece boyunca kan şekeri seviyeleri düşebilir. Bu, hipoglisemi olarak bilinir ve genellikle gece boyunca normalden daha fazla terlemeye neden olur. Bu durumlarda, muhtemelen susuzluk artışı ve idrara çıkma gibi diğer yaygın diyabet semptomlarını da yaşarsınız.
Hipertiroidizm gibi durumlarda tiroid hormonları aşırı aktif hale gelir ve ter üretimi de dahil olmak üzere bazı vücut fonksiyonları hızlanabilir. Gece boyunca artan terleme, kilo kaybı, sinirlilik ve yorgunluk gibi hipertiroidle ilişkili diğer semptomlara da eşlik edebilir.
İlaçlar
Çeşitli reçetesiz (OTC) ve reçeteli ilaçlar gece terlemelerine neden olabilir. Belirli ilaç sınıfları, beynin iç sıcaklığınızı kontrol eden kısmıyla etkileşime girebilir veya sinir sistemini etkileyerek ter üretiminin artmasına neden olabilir.
Terlemenin artmasına neden olabilecek yaygın ilaçlar şunlardır:
• Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
• Reçeteli ağrı kesici ilaçlar
• Antibiyotikler
• Kalp ve tansiyon ilaçları
• Kortikosteroidler
• Antidepresanlar
• Tiroid ilaçları
• Niasin (B3 vitamini)
• Dekonjestanlar
Gece terlemeleri, aldığınız belirli bir ilacın yan etkisiyse herhangi bir ilacı aniden bırakmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.
Hiperhidroz
Hiperhidroz, gece veya gündüz aşırı terlemeye neden olan bir durumdur. Hiperhidrozunuz varsa, avuçlarınız, koltuk altlarınız, ayaklarınız veya başınız gibi vücudunuzun belirli kısımlarında aşırı terleme fark edebilirsiniz veya terlemenin genel olarak arttığını fark edebilirsiniz.
Bu artan terleme, görünürde herhangi bir çevresel veya duygusal tetikleyici olmadan gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda hiperhidroz, akciğer hastalığı, Parkinson hastalığı, felç ve başka bir tıbbi durumun sonucu da olabilir.