Tatil Dönüşü Sendromu Normal mi?

Yetişkin Sağlığı
Kurban Bayramı‘nda uzun bir tatil yapanlar iş hayatına dün döndü. İş hayatının stres ve sorumluluklarından uzaklaşmak için tatile çıkanlar iş hayatına döndüklerinde bıkkınlık, adaptasyon sorunu ...
EMOJİLE

Kurban Bayramı‘nda uzun bir tatil yapanlar iş hayatına dün döndü. İş hayatının stres ve sorumluluklarından uzaklaşmak için tatile çıkanlar iş hayatına döndüklerinde bıkkınlık, adaptasyon sorunu ya da yorgunluk hissedebiliyor.
 

Uzman Psikolog Ayşe Özden, tatil sonrası sendromunun normal olduğunu belirtiyor. Özden, işe uyum sorunu yaşamamak için tatilleri bir kaçış olarak algılamamak gerektiğini vurguluyor. Özden, "Yıl içerisinde kısa süreli tatil programları yaparak dinlenmek gerekiyor. Bir yıl boyunca tatil hayaliyle çalışmak, verimliliği düşürebilir.

Tatil de çalışmak kadar doğal bir süreç olarak değerlendirilmeli. Olumlu bir durumdan olumsuz bir duruma geçildiği düşünülürse stres, yorgunluk ve isteksizlik yaşanabilir." diyor. Uzman Psikolog Enise Akgül ise işini seven kişilerin tatil sonrası sendromu yaşamadıklarını belirtiyor. Akgül, "İşini seven ve orada kendisini verimli hisseden, maddi manevi tatmin yaşayan bireyler işe dönüşü olumlu karşılıyor. İşini sevmeyen, işle ilgili herhangi bir şekilde problem yaşayan, iş hayatını sürekli bir stres sağlayıcı olarak deneyimleyen kişilerde iş günü yaklaştıkça isteksizlik, baş ağrısı, mide ağrısı, can sıkıntısı artabilir." diyor. Akgül, "İş gününün ilk gününde de özellikle psikolojik kaynaklı fizyolojik sıkıntı belirtileri had safhaya ulaşabilir." şeklinde konuşuyor.