Stres’le savaşan 8 besin

Yetişkin Sağlığı
Keyifli bir yaz döneminin ardından sonbahara hazırlandığımız bugünlerde iş yoğunluğu, toplantılar, iş seyahatleri, seminer ve konferansların arttığı stresli bir döneme giriş yapıyoruz. Stres, aslında ...
EMOJİLE

Keyifli bir yaz döneminin ardından sonbahara hazırlandığımız bugünlerde iş yoğunluğu, toplantılar, iş seyahatleri, seminer ve konferansların arttığı stresli bir döneme giriş yapıyoruz. Stres, aslında hayata ve yaşama verilen bir tepki ve canlılığın gereği doğal bir durum. Ancak kontrol edilemediği zaman uyku düzeninde bozulma, sinirlilik, baş ağrısı, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik, sindirim problemleri, iştahsızlık veya aşırı yeme, migren ile çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi sağlığımız üzerinde birçok olumsuzluklar yaratabiliyor. İşte tam bu nokta da stresle baş etmenin belki de en önemli yollarından biri olan ‘doğru beslenme’ ön plana çıkıyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, stresle savaşan, yoğun iş ile sosyal hayatınızda daha rahat ve enerjik hissetmenizi sağlayan besinleri ve bunları hangi sıklıkta, ne kadar tüketmemiz gerektiğini anlattı.

STRESLE SAVAŞAN TOP 8 BESİN!

1.Fındık, ceviz, badem: Fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içeriklerindeki çinko minerali ile birlikte seratonin, yani halk arasında ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen hormonun salgılanmasına yardımcı oluyor. Bu vitamini içeriği sayesinde sinir sistemini onarıcı etki oluşturuyor.

Ne kadar tüketmeli? Strese karşı her gün 10 adet badem veya fındık ya da 4 yarım ceviz tüketilebilirsiniz.

2.Ruşeym Ekmeği: Ruşeym buğdayın çok değerli bir kısmını oluşturuyor. Buğdayın öz ve çekirdeği olarak da biliniyor. Vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında içeriğinin oldukça zengin olduğu görülüyor. Magnezyum, çinko ve krom gibi birçok minerali içermesi sayesinde sinirlilik ve gerginlik halini yatıştırmada önemli rol oynuyor. Bu nedenle diğer ekmek türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebiliyor.

Ne kadar tüketmeli? Enerji ihtiyacınıza göre günlük birkaç dilim tüketilebilirsiniz.

3.Türk kahvesi ve çikolata: Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile birlikte alınan bir şeker kaynağının konsantrasyon yeteneği ile düşünsel yeteneği geliştirdiğini, stresi uzaklaştırdığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar aynı zamanda Türk kahvesinin diğer kahve çeşitlerine göre pişirme tekniği sayesinde antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve strese bağlı vücutta oluşan zararlı bileşenleri uzaklaştırdığını gösteriyor.

Ne kadar tüketmeli? Dikkati belirli bir yöne odaklamak, zihinsel kabiliyetinizi artırmak ve günlük rutin işlerinizi verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile birlikte kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) yiyebilirsiniz.

4.Somon Balığı: Omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin bir kaynak olan somon balığı kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları ile savaşmaya yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemini destekliyor.

Ne kadar tüketmeli? Gün içinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde bağışık sistemini desteklemek adına haftada 2-3 kez enerji ihtiyacına göre yaklaşık 120-150 gr somon yiyebilirsiniz.

5.Muz: İçeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kasların düzenli çalışmasına ve kontrol edilmesine yardımcı olurken, strese bağlı oluşabilecek yorgunluk ile uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.

Ne kadar tüketmeli? Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu için günde 1 adetten fazla tüketmeyin. Yanında da mutlaka fındık, ceviz, badem, süt ve yoğurt gibi kan şekerini dengelen bir besin yiyin.

6.Yumurta: Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile birlikte seratonin hormonu salgısına destek oluyor.

Ne kadar tüketmeli? Haftada 2-3 kez haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ilave edilerek yiyebilirsiniz.

7.Kivi: C vitamininin önemli bir kaynağıdır. C vitamini adrenalin oluşumunda görev alıyor ve stresli durumlarda tüketimi artıyor. Stresin ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için

Ne kadar tüketmeli? C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kiviyi günlük 1-2 porsiyon kadar yemenizde fayda var.

8.Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Mevsimine uygun olarak tüketilen maydanoz, roka, tere, ıspanak, pazı ve lahana gibi sebzeler, içeriklerindeki yoğun magnezyumla sayesinde stresi azaltıcı etkiye sahipler. Avustralya’ da yapılan bir çalışmada; magnezyum alımındaki artış ile depresyonun azaldığı ortaya konulmuş.

Ne kadar tüketmeli? Yeşil yapraklı sebzeleri her gün mutlaka salata ya da yemeği şeklinde yemeye özen gösterin.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107