Stresin çevresinde gerçeğe uygun olmayan altı söylence dolaşmaktadır. Sorunlarımızı anlamamız ve gidermek üzere harekete geçmemiz için önce onlarla ilgili kuşkuları dağıtmamız gerekir. Şimdi onları teker teker inceleyelim.
Stres herkes için aynı mıdır? Stres her zaman kötü müdür? Stresten kaçış yok mudur? Stres azaltmanın yöntemi yok mıdır? Belirti yoksa stres de yok mudur? Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde yer alan bir makale stresle ilgili yanlışları ortaya döküyor. İşte stresle ilgili 7 yanlış ve onlar hakkındaki gerçekler!
1. Yanlış: Stres herkes için aynıdır
Tamamen yanlış. Stres herkes için farklıdır. Biri için stresli olan bir şey ya da durum, bir diğeri için öyle olmayabilir. Hepimiz strese tamamiyle farklı reaksiyon veririz.
2. Yanlış: Stres her zaman kötüdür
Bu mantığa göre sıfır stres bizi mutlu ve sağlıklı yapar. Yanlış. Stresin insanla ilişkisi, tıpkı gerilmenin keman yayıyla olan ilişkisi gibidir. Gerilme az olursa çıkan melodi yavan ve törpü sesi gibi olur, aşırı olursa da müzik kulak tırmalar ya da tel kopar. Stres ölümün öpücüğü de olabilir, hayatın tuzu biberi de. Asıl konu, onu nasıl kontrol edebildiğinizle ilgilidir. Kontrol altındaki stres bizi verimli ve mutlu yapar, kontrol edilemeyen stres ise bize zarar verir, hatta öldürür.
3. Yanlış: Stres her yerdedir, bu konuda bir şey yapamazsınız
Doğru değil. Yaşamınızı, stresin sizi alt etmesine izin vermeyecek şekilde planlayabilirsiniz. Etkili planlamanın yolu, önceliklerinizi belirlemek ve ilk başta basit sorunlar üzerinde çalışıp, onları giderdikten sonra daha karmaşık olanlara yönelmekten geçer. Stres doğru yönetilmediğinde, öncelikleri belirlemek oldukça zordur. Tüm sorunlarınız eşit gibi görünür ve stres artık sizin için her yerdedir.
4. Yanlış: Stresi azaltmanın en etkin yöntemleri en bilinen olanlardır
Yine doğru değil. Evrensel stres azaltma teknikleri diye bir şey yoktur. Hepimiz farklıyız; yaşamlarımız farklı, içinde bulunduğumuz durumlar farklı ve verdiğimiz reaksiyonlar da farklı. Yalnızca kişiye özel hazırlanmış bir program yararlı olabilir.
5. Yanlış: Belirti yoksa stres de yoktur
Belirtilerin görülmemesi stresin olmadığını göstermez. Psikolojik ve fizyolojik sisteminizdeki gerginliği azaltabilmek için, ilaçların baskı altına alarak gizlediği belirtilere ihtiyacınız vardır.
6. Yanlış: Yalnızca önemli belirtilere dikkat etmek gerekir
Bu yaklaşıma göre, başağrısı ya da mide asidi gibi “ufak tefek” belirtiler gözardı edilebilir. Oysa bu minik belirtiler, yaşamınızın kontrolünüzden çıktığının ilk göstergeleridir ve sizin stresi daha başarılı bir şekilde yönetmeniz gerektiğini hatırlatırlar.