Fiziksel aktivitenin yararlı olduğu çok sayıda yapılan araştırma tarafında ortaya kondu. Endorfini artırarak hastalıkları önlediği ve stresi düşürdüğü daha önce ortaya çıkan yararları arasında. Ancak son yapılan bir araştırmada sadece stresi düşürmekle kalmadığı aynı zamanda gelecek streslere karşı beyni daha dirençli yaptığı tespit edildi.
Farelerin beyni üzerinde araştırma yapan uzmanlar fiziksel aktivitenin onların strese ve anksiyeteye karşı tepkilerini güçlendirdiğini belirtti. Araştırmada aktivitenin beyindeki mekanizmaları güçlendirdiğini ve ateşlemeden nöronları önlediğini keşfetti.
Yapılan deneyde fareler iki gruba ayrıldı. Birinci gruba koşan tekerleğe sınırsız erişime izin verildi. Diğerine verilmedi. Altı hafta sonra fareler kısa bir süre soğuk suya maruz bırakıldı.
Araştırma sonunda soğuk suyun koşamayan farelerde acil erken genlerde artışı tetiklediği bulundu. Bu genler nöronların ateşlenmesiyle açılır. Fiziksel aktivite ile meşgul olab fare beyinleri engelleyici nöronları ile birlikte bu reaksiyonları kontrol edebildi. Bu farelerin ayrıca yüksek oranda nörotransmitter GABA salgıladığı görüldü. GABA’nın sinirsel heyecanı bastırmanın yanı sıra yüksek miktarda protienle de bağlantılı olduğu belirtildi.
Araştırma sonunda daha az aktif bir yaşam tarzının strese ve anksiyeteye yol açtığı kaydedildi. Araştırmayı yapan Elizabeth Gould beynin kaygılı davranışları nasıl düzenlediğni anlamanın anksiyete bozuklukları hakkıjnda potansiye ipuçları vereceğini söyledi.
Gazeteport