Basit bir sirke testi sayesinde Hindistan’daki kadınların rahim ağzı kanserinden ölümlerinin üçte bir oranında kesebileceği saptandı. Bu testin yılda dünya çapında 73 bin ölümü engelleyebileceği düşünülüyor.
Dünyada her yıl 275 bin kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölürken, bu ölümlerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor. Zengin ülkeler uyguladıkları yöntemlerle erken teşhis yapıp rahim ağzı kanserinde ölümleri yüzde 80 azaltırken Hindistan’da ve diğer birçok gelişmekte olan ülkelerde kanserden ölümlerin başını çeken rahim ağzı kanseri yeterli para, doktor, hemşire ve araştırma olmaması nedeniyle yaygınlaşıyor.
Sirkenin anormallik olan hücrelerin renkleri değiştirme özelliğinden hareketle yapılan söz konusu yöntemde serviks içine seyreltilmiş sirke pamuklu çubukla sürülüyor. Çok basit ve ucuz sirke testinin gelişmiş ülkelerde uygulanan smear testi kadar kesin sonuç verdiği açıklandı. Uzmanlar yoksul ülkelerde bunun bir çözüm olabileceğini söyledi.
Nitekim Mumbai’de gecekondu mahallelerinde yaşayan 35 ila 64 yaş arası 150 bin kadında rasgele yapılan çalışmada sirke testinin erken teşhis ve tedavi nedeniyle rahim ağzı kanserinden ölümü yüzde 31 düşürdüğü görüldü. Uzmanlar sirke testinin kanser öncesi tümörü beyaz olarak gösterdiğini söylüyor. 15 yıla yayılan araştırmayı yorumlayan Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Electra Paskett, ABD’de de kadınların yüzde 40’ının smear testinden sonra tedavi alamadığını belirterek yöntemin ABD’de de uygulanabileceğine işaret etti.
Hürriyet