Sigaranın Bir Zararı Daha…

Yetişkin Sağlığı
Bilimadamları, sigara kullanmayan kişilerin sigaradan zarar görmelerinin "pasif içicilik" dışında bir yolunu daha keşfetti.  Sigara içildikten sonra tüm yüzeylere yapışan kalıntıların p...
EMOJİLE

Bilimadamları, sigara kullanmayan kişilerin sigaradan zarar görmelerinin "pasif içicilik" dışında bir yolunu daha keşfetti. 

Sigara içildikten sonra tüm yüzeylere yapışan kalıntıların potansiyal sağlık tehdidi oluşturduğu kaydedildi.

Amerika’da yayınlanan "Proceedings of the National Academy of Sciences" isimli bilimsel dergide yayınlanan son araştırmaya göre, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı’nda görevli araştırma grubu, sigara tiryakilerinin parmaklarıyla, derilerinde biriken nikotinin tehlikeli kanserojenler oluşturmak için ortamdaki azotlu hava kirliliğiyle reaksiyona girdiğini gösterdi. Kısacası, sigara içenlerin dokunduğu yerlere temas eden diğer kişilerin kanser olma ihtimalinin yüksek olduğu kaydedildi.

Araştırmaya göre, sigara içen kişilerin derilerinde oluşan nikotin, temas edilen yüzeylere yapışıyor. Nikotin daha sonra şehir ortamında bolca bulunan ve egzos kaynaklı nitro asit ile etkileşime girerek kansorejen TSNA maddesini oluşturuyor.

Araştırmacılar, tütünün yanmasıyla oluşan nikotin gazının evin duvarlarında, yerlerde, halılarda, perdelerde ve mobilyalarda günlerce, haftalarca ve hatta aylarca kalabildiğini söylediler.

Günlerce etkisini yitirmeden yüzeylerde durabilen bu maddenin temas yoluyla diğer insalara geçebildiğini açıklayan araştırmacılar, tiryakilerinin kullandığı sandalye, masa, halı, döşeme, kıyafet gibi eşyalar incelediler. Araba gibi dar ve sınırlı ortamlarda TSNA seviyesi daha da yüksek çıktığı belirtildi.

Yetişkinler için bu tür bir ortamda yaşamanın olumsuz etkilerinin zamanla ortaya çıktığına dikkat çeken araştırmacılar, bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda olumsuz etkilerin ise çok daha erken görülebileceğini ifade ettiler.