Denizli Özel Odak Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Veli Aydoğdu, sigara içilen evlerdeki çocukların, orta kulak veya üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanabildiğini söyledi.
Orta kulak iltihabının genellikle bakterilere bağlı geliştiğini belirten Aydoğdu, “En önemli belirtisi, kulak ağrısıdır. Ayrıca ateş, işitmede azalma, basıncın fazla gelmesine bağlı kulak zarı delinmesi ve takiben akıntı oluşması da en önemli belirtileri arasında sayılır.” dedi.
Bu tür durumlarda bazen ailelerin bilgisizliğe bağlı olarak kulağa soğan veya ceviz suyu damlatıldığını vurgulayan Opr. Dr. Aydoğdu, bunun son derece yanlış olduğunu belirtti. Çocuklarda iştah kaybı, uyku düzensizliği, işitme güçlüğü, kulak akıntısı ve ateş varsa orta kulak iltihabından şüphelenilmesi gerektiğini kaydeden Aydoğdu, “Eğer sıvı uzun süre kalırsa kulak çınlaması, denge bozuklukları, sık sık düşme, yürümede ve konuşmada gecikme olabilir. Aileler, özellikle ağrısını anlatamayan çocuklarını doktora götürmedikleri için bir süre sonra kulak zarı delinmesine bağlı olarak kulağın içindeki sıvı akmaya başlıyor. Bu akıntıyı, ‘iyi ve olması gereken’ bir olaymış gibi algıladıkları için kulak zarı delik kalıyor. Erken hekime götürülen bir çocuğunki ise tedavi edilebiliyor.” şeklinde konuştu.
Sigara içilen bir evdeki çocuğun orta kulak veya üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmamasının mümkün olmadığını savunan Veli Aydoğdu, “Parfüm, oda parfümü gibi diğer kuvvetli uyarıcılar da bu tür vakaları olumsuz etkileyebilir. Çocuğun yatarak değil, dik şekilde beslenmesi de koruyucu önlemler arasında sayılabilir.” ifadelerini kullandı.
İltihabın, diğer dokulara yayılabileceği gibi kulak kemiklerini eriterek işitme kaybına da yol açabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Aydoğdu, şunları kaydetti: “Orta kulak iltihaplarında kulak zarı çizilir. İçindeki sıvının çok yapışık olması ve boşaltımın zorlaşmasından dolayı zarda delinen yere tüp takılır. Bu tüple orta kulağa hava geçmesi sağlanır. Tüp takıldıktan sonra da dikkatli olunması gerekir.”