Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Küçük ve Hay Sağlık Merkezi’nden Medikal Estetik Hekim Dr. Alp Mamak’a göre yaz aylarına denk gelen ramazan ayında oruç tutanların sıklıkla yaşadığı sorunları yok etmek mümkün!
En az iki ara öğün
Beslenme sayısı ramazanda iki öğüne düşüyor. İftardan uykuya kadarki zaman dilimine iki ara öğün eklerseniz metabolizma hızınızın düşmesini engelleyebilirsiniz.
YOĞURT VE AYRAN
Orucunuzu su ve hurmayla açtıktan sonra çorba ve salata gibi hafif besinlerle devam edin. Ana yemeğin yanında protein ve kalsiyum zengini yoğurt veya ayran tüketin.
HAFİF TATLI TERCİH EDİN
Yemekten bir, iki saat sonra meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Şerbetli, hamurlu, kızartılan tatlılar olmamasına dikkat edin. Meyveli sütlü tatlılar ya da dondurmayı seçebilirsiniz.
SAHURDA MÜSLİ YİYİN
Müsli sahurda çok doğru bir karbonhidrat seçimi olacaktır. İçine bol miktarda taze doğranmış meyve de eklerseniz, gününüzün ne kadar rahat geçeceğine siz de inanamayacaksınız.
ACIYA GEÇİT YOK!
Tarçının kan şekeri düzenleme özelliği olduğu için kompostolarda kabuklu haliyle bolca tüketin. Diğer baharatları tüketmek uygun olmayacaktır. Özellikle acıdan kaçının.
ÇORBASIZ İFTAR OLMAZ
Midenize ilk giren besinlerden biri sebze çorbası olursa sindiriminiz daha rahat olur. Çok sıcak günlerde taze naneli yoğurt çorbasını da tercih edebilirsiniz.
OLMAZSA OLMAZ CEVİZ
Ceviz içi en önemli Omega 3 desteklerinden biridir ve tokluk hissini arttırır. Hem sahur hem de iftarda ara öğünlerde üçer adet ceviz içi yemeyi ihmal etmeyin.
YÜRÜYÜŞ ÖNEMLİ
Halsizlik nedeniyle gün içinde hareketten kaçınılması yağlanmayı arttırır. İftardan 1 saat sonra en az 20 dakika yürüyün ve metabolizmanızın hızını yükseltin.
HAFTADA BİR KEZ BALIK
Balıkta vücudumuzun ihtiyacı olan en önemli yağlar mevcuttur. Bu yağlar metabolizmamızın hızını da arttırır ve zayıflamayı kolaylaştırır.
EN ÖNEMLİSİ: SU İÇİN!
Ramazan boyunca iki litre su tüketiminin altına düşmeyin. İftardan sahura en az 8 – 10 bardak su tüketin. Çay ve kahve gibi içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanmadığını unutmayın.
Radikal