Şampuanlar Zehir Saçıyor!

Yetişkin Sağlığı
Ebeveynlerin çoğu bebek şampuanlarını çok köpürmediği, sabun içermediği için ‘sağlıklı’ zannediyor. Evet, piyasadaki birçok yetişkin şampuanına göre kimyasal içeriği daha makul. Fakat yine...
EMOJİLE

Ebeveynlerin çoğu bebek şampuanlarını çok köpürmediği, sabun içermediği için ‘sağlıklı’ zannediyor. Evet, piyasadaki birçok yetişkin şampuanına göre kimyasal içeriği daha makul. Fakat yine de minicik bir bebeğe, çocuğa gönül rahatlığıyla kullanılabilecek durumda değiller ne yazık ki. Gelin, hep birlikte bebe şampuanlarının içeriğindeki zararlı kimyasallara bakalım…

SLS (Sodium Lauryl Sulfate): Köpürme işlevini gerçekleştiriyor. Ciltte ve gözde tahrişe neden olarak cildin yağ dengesini bozabiliyor ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor.

Paraben: Raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor. Ciltte egzama tipi tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebep oluyor. Benzoik asidin bir türevi olan paraben zehirli ve toksik bir madde. Üstelik vücutta östrojeni taklit edebiliyor. Göğüs kanserine sebep olduğu birçok bilimsel araştırmayla ispatlanmış durumda. Çeşitleri: methyl, propyl, butyl ve ethyl…

Formaldehit: Vücuda solunum, sindirim ve az miktarda da deri yoluyla girip kişiyi duyarlılığına göre farklı şekilde etkiliyor. Bunların çoğu; göz, burun, boğaz tahrişi gibi mukozalarla ilgili belirtiler. Ancak, formaldehit soluyan bazı hassas kişilerde yorgunluk, uyuklama, deri döküntüleri, baş ağrısı ve baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi çok farklı şikâyetler görülebiliyor.

Polietilen Glikol: Cildin tabii nem değerini çoğaltıp azaltabilen, petrolden üretilmiş kanserojen bir katkı maddesi. Bu, cildin yaşlı görünümünü artırıp onu bakterilere karşı daha savunmasız duruma sokuyor. Ayrıca tahriş, kaşıntı, göz hasarı yapabiliyor. 

Propylene glycol(PG): Bir petrol türevi. Cilde nüfuz ederek proteini ve hücresel yapıyı zayıflatıyor.

Silikon: Cildin ve saçın yumuşak ve canlı görünmesi için kullanılıyor. Cildi kaplayarak hava ile teması engelliyor. Bu yüzden sivilce ve pullanmalara neden olabiliyor.

1,4-dioxane: Kansere yol açan maddelerin başında yer alıyor. Köpük yapıcı ve nemlendiricili ürünlerde yaygın şekilde kullanılıyor. Etiket üzerinde, PEG, “Polyethylene”, “Polyethylene glycol”, “Polyoxyethylene” kelimeleri ile tanımlanıyor. Göz ve mukozada kaşıntıya, deride tahrişe, santral sinir sisteminde depresyona ve zehirlenmeye sebep olabiliyor. Akut maruz kalma durumunda ise tahriş, baş ağrısı-dönmesi ve uyuşukluk yapıyor. 

Bu zararlı kimyasalları çocuğundan uzak tutmak isteyenler için ilk adres organik bebek şampuanı olabilir…

Aksiyon