Ramazan’da sağlıklı gıda harekatı

Yetişkin Sağlığı
11 Ayın sultanı Ramazan başladı, dün ilk iftar sofraları kuruldu. Vatandaşların Ramazan ayında da sağlıklı gıda tüketmesi için seferberlik başlatıldı. Sağlıksız gıda üretenleri ve hilecileri ortaya çı...
EMOJİLE

11 Ayın sultanı Ramazan başladı, dün ilk iftar sofraları kuruldu. Vatandaşların Ramazan ayında da sağlıklı gıda tüketmesi için seferberlik başlatıldı. Sağlıksız gıda üretenleri ve hilecileri ortaya çıkarmak için tam gaz çalışan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ramazan ayında denetimlerini artıracak. Ramazan süresince, rutin denetimlerin yanı sıra özellikle toplu iftarların yapıldığı yerler, aşevleri, oteller, sahurda açık mekanlar, yemek üretim yerleri mercek altına alınacak. Bu kapsamda, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme üreten firmalar etkin şekilde denetlenecek.

CEZA KESİLECEK

Toplam 4 bin 635 kişinin denetim yapacağı Ramazan süresince taklit ve tağşiş yaparak tüketiciyi aldatan, izinsiz faaliyet gösteren, tüketime uygun olmayan ve son tüketim tarihi geçmiş ürünleri üreten ve satan işletmelere, bin 187 ila 11 bin 875 lira arasında para cezası uygulanacak. Sağlığa aykırı ürünler toplatılacak, savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Denetimlerin yanı sıra ‘174 Alo Gıda Hattı’na, il, ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine vatandaşların yaptıkları her ihbar ve şikayet araştırılmaya devam edilecek.

ÜRÜNE DİKKAT

Uzmanlar vatandaşları da uyararak, alışveriş sırasında aldıkları gda ürünlerine dikkat etmelerini istedi. Özellikle et ve süt ürünlerinde ucuzluğun tehlikenin ilk işareti olduğunu belirten uzmanlar, "Eğer bir sucuk 18 liradan daha ucuza satılıyorsa, bunun içinde et yok demektir. Yine diğer ürünlerde de buna dikkat edilmelidir. Ramazan ortamında fırsatçılar daha çok hortluyor. Vatandaşlarımız uyanık olsun" dediler.

ŞiKAYET iÇiN 174’Ü ARAYIN

Tüketiciler, satın aldıkları gıda ürünleriyle ilgili ihbar ve şikayetlerini, ‘174 Alo Gıda Hattı’ ya da en yakın il veya ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne yapabilecek. Tüketicilerin ihbar ve şikayetlerini değerlendiren ve 7 gün 24 saat hizmet veren Alo 174 Gıda Hattı’na da, kurulduğu 14 Şubat 2009’dan bugüne kadar 680 bin arama yapılırken, bunların 114 bininin gıda konusundaki ihbar ve şikayetleri içerdiği tespit edildi. İncelenen başvuruların 110 bini sonuçlandırıldı. Bu kapsamda, yaklaşık 13 bin işletmeye idari para cezası, 3 bin 500 işletmeye faaliyetin durdurulması cezası uygulandı, 845 işletme için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu yılın Ocak ayından bu yana da 24 bin 712 başvuru yapılırken, 22 bin 890’ı sonuçlandırıldı. Tüketiciler en çok et ve unlu mamüllerden şikayetçi oldu.

Takvim