Ramazan ayı boyunca iki öğün beslenildiğini ve bu sene sıcaklar nedeniyle sağlığa daha da dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Alphan, ramazan ayından sonra düzenli beslenmeye geçilmesi, öğünlerin sabah, öğle ve akşam şeklinde yapılması gerektiğini belirtti.
Alphan ramazanda sağlıklı beslenmeye dikkat edilmiş, yeterli su alınmış ve ağır yağlı gıdalardan uzak durulmuş ise, oruç dönemi bittikten sonra sağlık açısından pek sorun çıkacağını sanmadığını söyledi.
Ancak insan sağlığı açısından günde iki öğün yemenin zararlı olduğuna dikkat çeken Alphan, ”Birden bire 14 saat aç kalan mideye yemek girmesinden ziyade, öncelikle çorba içilmesi gereklidir. Aksi halde yoğun bir şekilde yağlı yemekler yenmişse ramazandan sonra sağlık sorunları ortaya çıkacaktır” dedi.
”ŞEKER HASTALARI ARTACAK”
Ramazan ayı boyunca günde, oruç ve sahur olarak iki öğün beslenen kronik hastalığı olan insanların tehlike altında olduğunu ve şeker hastaları sayısının artacağını iddia eden Alphan, sözlerini şöyle sürdürdü:
”İnsan vücudundaki kan şekeri 12 saat açlığa göre ayarlanmıştır. İnsan bünyesi 12 saat içinde kan şekerini düzenleyebilir. 12 saatin üzerinde kan şekeri düşmeye başlar. Ramazandan sonra uzun süre açlığa bağlı şeker hastalığı sayısında artış görülecek. Vücudu zorlarsak bir süre sonra tepki olarak hastalık ortaya çıkacaktır. Adı üzerinde ‘Şeker Bayramı’ en çok yapılan yanlışıysa, her gidilen yerde ikramları kabul etmek, gün boyunca şeker oranı yüksek besinler tüketmektir. Oruçtan çıkmış bir insanın bu kadar çok tatlı yememesi gerekir. Günde bir porsiyon tatlı yenilebilir. Türk adetlerine göre ikramı reddetmek aykırıdır, fakat bayramda yediğimiz tatlılar sağlığımıza zararlıdır. İkramları reddetmeyi öğrenmemiz gerekir.”
”DÖRT BESİN GRUBU MUHAKKAK TÜKETİLMELİ”
Prof. Dr. Alphan, tüm yaş gruplarının sağlıklı beslenmesi için muhakkak tüketmesi gereken dört ana besin ögesinin olduğunu söyledi.
Alphan, ”Yaşlı, çocuk ve yetişkinler için dört ana besin grubu vardır. İnsan vücudunun gün içinde alması gereken 50’ye yakın besin ögesi mevcuttur ve bu besin ögelerini bu dört ana gruptan mutlaka almalıyız” dedi.
Sağlıklı beslenmenin ana gruplarını, süt-yoğurt-peynir grubu, et-balık-tavuk grubu, kuruyemiş-baklagil grubu ve sebze-meyve grubu olarak ayıran Alphan, gün içinde bu besin gruplarından muhakkak tüketilmesi gerektiğini ifade etti.