Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Nejat Özgül, ”Dumansız hava sahası” uygulamasıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında büyük artış olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın sigara bıraktırma poliklinikleri önünde uzun kuyruklar oluştuğunu bildirdi.
Özgül, belirli merkezlerin yanı sıra Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerindeki (KETEM) sigara bıraktırma polikliniklerinin vatandaşlara yardımcı olmak üzere faaliyet gösterdiğini bildirdi.
Her ilde en az bir KETEM’in aktif bir şekilde faaliyet göstermesi için çalışma yürüttüklerini bildiren Özgül, burada görev yapacak sağlık personelinin eğitimlerinin tamamlandığını belirtti.
Özgül, halen 52’si KETEM’lerde olmak üzere toplam 250 civarında sigarayı bıraktırma polikliniği bulunduğunu belirtti.
Sigarayı bıraktırma tedavisinin, tütünle mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olduğuna işaret eden Özgül, ”Dumansız hava sahası” uygulamasının ardından, sigara içilmeyen alanların kapsamının genişlemesiyle bu polikliniklerin adeta tiryakilerin akınına uğradığını söyledi. Özgül, ”Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız poliklinikler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor” dedi.
Yapılan hesaplamalara göre, sigarayı bıraktırma tedavisinin maliyetinin, her zaman sigaradan kaynaklı kanser, KOAH gibi hastalıkların tedavisinden daha düşük olduğuna işaret eden Özgül, ”Sigarayı bıraktırma tedavisinin karşılığı her zaman alınıyor. En önemlisi de vatandaşların hayat kalitesi artıyor. Zaten sigara bıraktırma tedavisi, tütün kontrolü uygulanan bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Sigarayı bırakmak isteyenlere devletin yardım etmesi zorunludur” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın sigara bıraktırma polikliniklerinde bir süredir ”Champix” isimli sigara bıraktırma ilacının ücretsiz verildiğini anlatan Özgül, şu bilgileri aktardı:
”Daha önce sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç temin edilmediği için bazı hastalar buna ulaşamıyordu. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaç, gelecek aydan itibaren daha aktif bir şekilde uygulanmaya başlanacak. İlaç, tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek. Ama her hastaya bu ilacın uygulanmasına gerek olmayabilir. Bazı hastalar için psikolojik destek yeterlidir. Hangi hasta için bu ilacın gerekli olduğuna hekim karar verecek. Çünkü bu ilacın mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.”
Uygulanan tedavi sonrası sigara bırakma oranlarının yüzde 70’ler civarında olduğunu dile getiren Özgül, ”Bu oran diğer ülkelerde yüzde 40-50’ler civarındadır. Ülkemizde aldığımız sonuçlar çok umut verici” diye konuştu.
AA