Her üç plastik şişe suyundan birinde sentetik organik kimyasallar ve bakteriler bulunduğunu açıklayan New York merkezli Doğal Kaynakları Koruma Konseyi (NRDF), pet şişeler yerine insanların daha güvenli ve ucuz içme suyuna sahip olabileceklerini belirtti.
Küresel içecek endüstrisinin en hızlı büyüyen sektörü olan plastik şişe suyu hem sağlığa hem çevreye yönelik yüksek riskler içeriyor.
Çevre kirliliği nedeniyle musluk suları yerine ailelerine güvenli su içirmek isteyen insanlar, şişe sularının bu konuda en iyi alternatif olduğunu sanıyor. Ancak NRDC’nin yaptığı araştırmada her üç sudan birinde sentetik organik kimyasallar ve bakteriler tespit edildi.
Kalitesiz şişe sularının özellikle çocuklara zarar verebileceğinin altını çizen NRDC, söz konusu suların içindeki zehirlerli toksinlerin kalp, şeker ve kanser hastalıklarına neden olabileceğini vurguluyor.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton plastik su şişesi üretiliyor ve kullanıldıktan sonra atılan bu ürünler yüzyıllar boyu doğada bir çöğ dağı olarak kalabiliyor.
Bunun yanı sıra atılan plastiklerden çıkan zehirli kimyasallar çevreyi kirletiyor. Pasifik Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre sadece Amerika’da 2006 yılında plastik üretiminden doğaya 2,5 milyon ton karbon dioksit salındı.
Her yıl kullanılan şişe suyunun son müşteriye ulaştırılması için atmosfere tonlarca zararlı gaz salınmakta, bu da başta iklim değişikliği olmak üzere birçok problemi beraberinde getiriyor.
Uzmanlar insanların şişe sudan yaklaşık 1000 kat daha ucuz ve çok daha güvenli su içebileceklerini bunu da musluk sularının arıtılarak yapılabileceğini vurguluyor.