Evinizde sigara içmiyor olabilirsiniz. Fakat evinize gelen misafirler sigara içtiğinde bunun sizin ve çocuklarınızın sağlığı üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini biliyor musunuz?
Pasif içicilikte toksinlere maruz kalma astım, kanser ve diğer ciddi problemlere yol açabiliyor.
Mayo Clinic‘te yer alan habere göre, soluduğunuz dumanın içinde ne olduğu bilmeniz ve havayı temizlemek için önlemler almanızın önemli olduğu belirtiliyor.
Sigaranın zararlarını bildiğiniz için siz içmiyor olabilirsiniz. Peki pasif içicilik hakkında neler biliyorsunuz? Başkasının içtiği sigaranın dumanı kardiyovasküler hastalıklarda kansere kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. İşte sigaranın dumanında bulunan binlerce zehirli kimyasal maddeden bazıları:
Benzen, Karbon monoksit, Krom, Siyanür, Formaldehid, Çinko, Nikel, Polonyum.
Sigara dumanındaki tehlikeli maddeler havada saatlerce dolaşabiliyor. Bu dumanı kısa süre için solumak bile akciğerlerinizi tahriş edebilir ve kanınızdaki oksijen miktarını azaltabilir. Esas, bu dumana uzun süre ve sık sık maruz kalmak daha tehlikelidir. Ayrıca sigara dumanı odadaki perdelerin, halıların ve mobilyaların yanında içen kişinin saçına, giysilerine de siner. Bu durum özellikle çocuklar için büyük riskler oluşturuyor.
Pasif içicilikten kaçınmak için 6 adım:
-
-Evinizde sigara içilmesine izin vermeyin: aile üyeleri ya da misafirler sigara içmek isterlerse evin içinde içmelerine izin vermeyin. Havalandırma sistemlerine ya da cam açıp evi havalandırma düşüncesine kesinlikle güvenmeyin.
-
-Arabanızda sigara içilmesine izin vermeyin: Eğer arabanızda sigara içmek isteyen olursa, arabanızı 5 dakika durdurun ve dışarda içmesini rica edin. Sağlığınız için 5 dakika çok değildir.
-
-İş yerinizde sigara kısıtlamaları konusunda ısrarcı olun: En güçlü havalandırma sistemi bile havadaki dumanı yok edemez. Bu nedenle bu sistemlere güvenmeyin ve çalışma alanınızda sigara içilmesine izin vermeyin.
-
-Dumansız bakım olanaklarını tercih edin: Eğer çocuğunuz var ve ona bakıcı arıyorsanız sigara içmemesine özellikle dikkat edin. Çevrenizdeki insanların, sevdiklerinizin de sigara içmiyor olmasına dikkat edin, tercihlerinizi bu doğrultuda oluşturun.
-
-İşletmelerde sigara yasağı politikasının uygulanması için ısrarcı olun.
-
-Sigara içenlerden uzak durun: Eğer sigara içenlerle aynı ortamı paylaşmak zorunda kalıyorsanız, o ortamda onlardan mümkün oldukça uzak oturun.