Ne kadar yağ tüketmeliyiz?

Yetişkin Sağlığı
Selahattin Dönmez, Omega 3 tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti ve ekledi… ” Hangi yağın sağlıklı olduğu ile ilgili karmaşa seçimimizi zorlaştırıyor. Bazı görüşlerde yağsız yi...
EMOJİLE

Selahattin Dönmez, Omega 3 tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti ve ekledi…

” Hangi yağın sağlıklı olduğu ile ilgili karmaşa seçimimizi zorlaştırıyor. Bazı görüşlerde yağsız yiyin, bazıları kanola veya soya yağı en sağlıklısıdır diyor olsa da herkesin içini rahatlatan bir açıklama olmadığını tahmin ediyorum. Bu nedenle bugün sizlere mutfakta hangi yağı bulundurmanız gerektiğini bilimsel verilerle açıklayacağım.

Öncelikle yemeklerle aldığımız yağların; A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin metabolizmamızda emilimini sağladığını, vücut ısısının korunmasında görev yaptığını ve depolanan bir miktar sağlıklı yağın da organların dış darbelerden korunmasını sağladığını unutmamanız gerekli. Yağlar vücut için gereklidir. Ancak çeşidi ve günlük miktarının kontrolü sağlık için önemlidir.

YAĞLI BALIK YİYİN

Günlük yiyeceklerimizden aldığımız yağın, alınan toplam kalorinin yüzde 25-30 kadar olması, kilomuzu ve sağlığımızı koruduğumuzu gösterir. Günde iki bin kalori alan bir erkeğin toplam sekiz yemek kaşığı kadar yağ alması gerekirken, bin 200 kalorilik zayıflama diyeti uygulayan bir kadının ise maksimum dört yemek kaşığı kadar yağ alması gerekir.

Yağlar, yapısındaki farklılıktan dolayı doymuş, çoklu doymamış ve tekli doymamış olarak üçe ayrılır. Araştırmalara göre; çoklu doymamış yağların insan sağlığını olumlu etkileri yapısından kaynaklanır. En bilinen çoklu doymamış yağ asitleri omega 3 ve omega 6’dır. Omega 3 yağ asitleri ceviz, keten tohumu, soya, kanola yağı ve yağlı balıklarda yüksek oranda bulunur. Haftada en az dört kere en az 150 gram büyüklüğünde yağlı balık yiyin. Her gün bir avuç ceviz yemeyi de ihmal etmeyin. Kanola ve soya yağını ise ilgili hem doğru tohumdan üretilmeme, hem de genetik değişikliklerden dolayı şüpheli bilimsel veriler nedeniyle mutfağınıza sokmamanızı tavsiye ederim.

Omega 6 yağ asitleri ise peynirde, mısır, ayçiçek ve soya yağında bulunur. En iyi kaynakları süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, yumurtadır. Omega 3 tüketimini artırmak, omega 6 tüketimini sınırlamak akılcı olacaktır. Görüldüğü gibi tek başına ayçiçeği, mısır ve soya yağı kullanmakla mutfakta sağlığı korunamamaktadır.

SAĞLIK İYİLEŞTİRİCİ FORMÜL

Sizlerle bağırsak hareketlerinde durmayı engelleyen süper etkili bir tarifi paylaşmak istiyorum. Bu tarifimi her sabah bir yemek kaşığı olacak şekilde bol ılık su ile tüketin.

MALZEMELER

5 adet kuru incir

20 adet kuru siyah erik

4 kaşık kuru siyah üzüm

5 adet kuru mürdüm eriği

5 adet kuru hurma

5 adet kuru kayısı

20 adet çiğ badem

1 çay kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyun ve krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu bir haftalık kür için yeterli olan bir miktar olacaktır. Buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim.”