Miyom Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yetişkin Sağlığı
Miyom kadınlarda kas tabakasına bağlı ortaya çıkan tümör oluşumlarına verilen isimdir. En yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Genel olarak 30-40 yaşları arasında yaygındır. Ergenlik ve gençl...
EMOJİLE

Miyom kadınlarda kas tabakasına bağlı ortaya çıkan tümör oluşumlarına verilen isimdir. En yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Genel olarak 30-40 yaşları arasında yaygındır. Ergenlik ve gençlik döneminde çok nadir görülen bir hastalıktır. Miyomların genellikle hormon değişikliklerine bağlı ortaya çıktığı düşünülür. Menopoz dönemine giren kadınlarda miyom oluşumları küçülme verimine girer. Menopoz döneminden sonra miyom oluşumları büyümeye başladığında kötü huylu olarak adlandırılır. Bu durumda miyom oluşumuna büyüten nedenin bilinmesi gerekir. Bu yüzden oluşum.- düzenli olarak takip edilir. Her 1000 vakasından birinde kansere dönme olasılığı vardır.

Bu oluşumlar tıpta fibroid ismi ile biliniyor. Miyom oluşumlarının ortaya çıkmasını önlemek mümkün olmaz. Sebebi tam olarak bilinmese de genellikle hormon değişimlerine bağlı görüştüğü uzmanlar tarafından belirtilen bir durumdur. Uzmanlar östrojen hormonunun milyon büyümesini tetiklediğini söylüyorlar. Bu oluşumlar bazı kadınlarda belirtilere dahi yol açmaz. Ancak bazı kadınlarda adet düzenini etkileyebilir. Karın ağrısı ve şişkinlik hissi gibi belirtilere yol açabilir. Miyomların ortalama boyu 1 ve 15 santim arasındadır .Rahim içinde rahim ağzında ortaya çıkabilirler. Bu yapılar pembe renge sahip yuvarlak şekilli oluşumlardır.

Bkz: Miyom Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri nelerdir?

Milyon bankalarının önemli bir kısmında hastanın hiçbir şikayeti görülmez. Aynı zamanda mühim olduğuna dair hiçbir bulguya rastlanmaz .Bazı vakalarda ise anormal vajinal kanamalar yaşanır. Aynı zamanda sırt ağrısı ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler de görülebilir. Ayrıca bazı kadınlar rahatsız edici bir şekilde ağrılı ve kanamalı adet kanamaları yaşadığını belirtir.

Miyom oluşumları bir kitle olduğu için mesane üzerine baskı yapabilir. Bu durum mesane genişlemesine engel olur ve sık tuvalete çıkma ihtiyacı oluşturur. Aynı şekilde bu baskıya bağlı olarak sürekli tuvaleti varmış hissi ortaya çıkar.

Miyomlar rahim içinde kitle gibi davranış sergileyebilir. Bu durumda kadınların gebelik planlarına engel olabilir. Bir kadında rahim içinde yüze yakın milyon bulunabilir. Bu durumda sperm ve yumurta birleşiminden sonra ortaya çıkan zigotun tutunması çok zor olur.

Kadınların her yıl jinekolojik muayene olması gerektiğini söylüyorlar. Ancak sağlık kontrolü kişilerde farkında olmadan miyomlar büyüme gösterebilir. Bu durum miyomların karın bölgesinin altında ortaya çıkan bir kitle olarak belirti vermesine yol açar.

Miyom belirtileri kansere döner mi?

İyi huylu tümörler olarak nitelendirilir. Bu yapıların kansere dönme olasılığı çok düşüktür. Her 5 kadından birinde miyom oluşumu rahim içindeki düz kas dokusundan ortaya çıkar. Ergenlik döneminde miyom ile karşılaşan kadın sayısı çok azdır. Bu oluşumlar genellikle 30- 40 yaş arasında ortaya çıkar menopoz dönemi geldiğinde küçülmeye başlar. Menopoz sonrasında büyümeye devam ettiğinde kötü huylu tümör a dönüşmediğinden emin olmak gerekir. Bunun içinde düzenli olarak miyom oluşumu takip edilir.

Minimum zararlı olup olmadığı boyutuna göre nitelendirilebilir. Çünkü her miyom oluşumunu boyutu farklıdır. Bazı yapılar gözle görülmeyecek kadar küçük olabilir. Ancak bazı yapılarda rahmin genişlemesine yol açacak kadar büyük olabilir. Çok nadir olsa da miyomlar çok aşırı büyüyebilir ve göğüs kafesine kadar baskı uygulayabilir. Kadınlar genellikle hayatının birçok döneminde miyom oluşumunu fark etmeden yaşamaya devam eder. Belirtiler ortaya çıkmadığı sürece milyonla birlikte ömür boyu yaşanabilir. Çoğu zaman çok tehlike oluştursa da büyüme eğilimi gösterdiğinde kansere dönüşme olasılığı düşük de olsa vardır.

 Miyom tanısı nasıl koyulur?

Kadınlarda miyom tanısı genellikle rutin sağlık kontrolü sırasında gerçekleştirilen vajinal muayene ile koyulmaktadır. Kadınlarda miyoma bağlı belirtiler yaşanıyorsa tanı için laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme tetkikleri tercih edilir. Laboratuvar testleri sayesinde kanama bozuklukları ve tiroid bozuklukları olup olmadığına bakılır. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ultrasonografi en yaygın olanıdır. Bu inceleme ile rahimde bulunan yapılar görülebilir. Tanının daha net hale gelmesi için manyetik rezonans yani MR görüntülemesi yapılmalıdır.

Miyom tanısı. için gerçekleştirilen bir diğer teknik histereskopik incelemedir. Bu işlemde ilk olarak steril bir sıvı ile rahim genişlemesi sağlanır ve görüntüleme işlemi yapılır. Histereskopide histereskop adıyla bilinen bir cihaz ile yapılan optik görüntüleme cihazı rahim ağzından içeri girilir. Sonrasında rahim  içi görüntülenir. Bu sayede net bir tanı koyulabilir .Söz konusu incelemeler birlikte yapılmadan miyom tanısı koymak mümkün değildir

 Miyom tedavisi nasıl olur?

Miyom tedavisinde çok farklı yöntemleri vardır. Kadınlarda belirti ortaya çıkarmaya ve şiddeti olan miyomların tedavi edilmesine gerek yoktur. Bu yapıların düzenli takibi yeterli olur. Büyük olan miyom yapıları genel olarak menopoz döneminden sonra küçülmeye başlar. Tedavi için en yaygın yöntem ilaçlama tedavisidir. Bu ilaçlarla östrojen ve progesteron hormonunun vücutta üretilmesine engel olur. Ancak bu tedavi ile hastanın adet kanaması kesildikten sonra milyonlar küçülmeye başlar.

Bazı vakalarda rahim içi araç olan spiralleler de miyom tedavisi uygulanır. Bu araçlar progrestin salgıladığı için miyomların büyümesini engeller. Ancak küçülmesine yol açan bir tedavi değildir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden biri de radyofrekans yöntemidir. Özel bir iğne ile miyoma girilerek radyofrekans enerjisi uygulanır. Isı artışına bağlı olarak miyom oluşumunu besleyen damarlardaki kan akışı kesilir ve miyom kan akışı alamadığı için büyüyemez.

Çok büyük yapıda olan miyomlar da cerrahi işlem yapılması gerekir. Laparoskopik yöntemle yapılan bu ameliyatta miyomektomi adı verilir. Tam da en etkili tedavi histereskopidir. Diğer işlemlerin net sonuç verdiğine dahil  bir kanıt yoktur. histereskopide rahim tamamen alınır. Bu durumda kadının gebe kalma yeteneği ortadan kalkar.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/