Migren kalıcı olarak tedavi edilebilir mi?

Yetişkin Sağlığı
Anestezi, Reanimasyon ve Proloterapi Uzmanı Dr. İlker Solmaz, migrenin belirli aralıklarla gelen hafif baş ağrısından, çok şiddetli baş ağrısına kadar değişen bir hastalık olduğunu belirterek, hastalı...
EMOJİLE

Anestezi, Reanimasyon ve Proloterapi Uzmanı Dr. İlker Solmaz, migrenin belirli aralıklarla gelen hafif baş ağrısından, çok şiddetli baş ağrısına kadar değişen bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın genellikle tek taraflı, yoğun ve zonklayıcı tarzda bir baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, ışıktan ve sesten rahatsız olma, baş dönmesi gibi bulgularla seyrettiğini anımsattı.

Ağrının nedeni ortadan kaldırılıyor

Uzm. Dr. Solmaz ağrı kesicilerin ağrıyı bir süre için ertelediğine işaret ederek, Proloterapinin ağrının nedenini ortadan kaldırdığını vurguladı. Dr. İlker Solmaz, yönteme ilişkin şu bilgileri verdi:

“Boyun ve baş bölgesinde yer alan ağrıların en çok sebebi boyun omurgasını birbirine bağlayan bağlardaki harabiyettir. Omurgadaki bağların zayıflığı boyun baş-boyun bölgesindeki kasların kasılmasına bu da şiddetli ve ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Proloterapi uygulamasıyla bu bölgede yer alan hasarlı bağlara yeniden can veriyoruz. İçerisinde şekerli serumun da bulunduğu özel bir sıvı enjeksiyonu ile hasarlı bölgede mikropsuz iltihap oluşturuyoruz. Bu iltihaplı bölge kısa zamanda tamirci hücreler tarafından işgalediliyor ve o bölgede sağlam bir dokunun oluşması sağlanarak ağrının nedeni ortadan kaldırılıyor.”

Migren ataklarını tetikleyen unsurların kişiden kişiye değiştiğinin altını çizen İlker Solmaz, yüksektansiyon, kadınlarda regl dönemleri, alkol, duygusal stres, aç kalma ve çok fazla ya da az uyku gibi fiziksel stresin yanı sıra, iklim değişikliği, yoğun kokular, göz kamaştıran yoğun ışıklar ve ses gibi faktörlerin en sık görülen tetikleyiciler olduğunu belirtti.

Migren şikâyetiyle gelen tüm hastaların Proloterapi yöntemi ile ilaç kullanmayı bıraktıklarını ve atakların tekrarlamadığını vurgulayan Uzm. Dr. İlker Solmaz; 4-6 seansta migren ataklarından kurtulmanın mümkün olduğunu dile getirerek, Proloterapinin yanı sıra yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

• Yaşam tarzının düzenli olması,

• Düzenli uyumak,

• Düzenli yemek yemek,

• Bilinen tetikleyicilerden uzak durmak (kafein, eski peynir, et koruyucuları, monosodyum glutamat, salamura ürünler, çerez)

• Düzenli aerobik egzersiz yapmak,

• Stresi azaltmak, stresli durumlardan kurtulmak için ileriye yönelik plan yapmak,

• Boş zamanlar, hobiler, sosyal aktiviteleri artırmak,

• Çevresel etkenlerden kaçınmak,

• Güneş gözlüğü takmak,

• Dumanlı, kokulu, gürültülü ortamlardan uzak durmak,

• Vücut duruşunun düzgün olmasına dikkat etmek

Kadın ve kadın