Kurban etlerini ızgarada pişirin

Yetişkin Sağlığı
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Aydın, Kurban Bayramı’nda düzenli beslenmeden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Aydın, A...
EMOJİLE

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Aydın, Kurban Bayramı’nda düzenli beslenmeden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramlarda akraba ziyaretleri nedeniyle çok fazla et tüketildiğini, bunun insanların sağlığını tehdit ettiğini anlattı.

Bayramda et tüketen insanların sağlık durumlarının farklı olduğunu, diyabetik, kalp ve tansiyon hastalarının da çok fazla et tükettiğini belirten Aydın, “Aşırı et tüketimi insan sağlığı için sakıncalıdır fakat  diyabetik, kalp ve tansiyon hastaları için daha büyük tehlikeler doğurur” dedi.

– “Etin pişirimi çok önemli” 

Et tüketimi kadar etin nasıl pişirildiğinin de önem arz ettiğini aktaran Aydın, “Kurban etlerinin pişirilme şekilleri çok önemlidir. Kurban Bayramı’nda tüketeceğimiz etler sağlığımız açısından risk oluşturabiliyor. Yağlı pişirilirse kolesterol açısından yüklü bir ortam oluşturuyor. Özellikle kalp hastaları açısından çok riskli. Damarların daha da tıkanmasına sebep olacağı için ani kalp krizleri yaşanabilir. Bu tür hastalarımızın haşlanmış et ve etin siyah kısmını yemelerini tavsiye ediyorum. Diyabet hastalarımızın yağlı gıdalardan kaçınmalarını istiyoruz. İkramlardan özellikle kaçınsınlar. Az tuzlu gıdalar tüketsinler” ifadesini kullandı.

– “Kurban etlerini bekletin ve ızgarada pişirin”

Et tüketiminde zararı azaltmanın en önemli yollarından birinin pişirilişi olduğunu vurgulayan Aydın, “Daha çok ızgara ya da haşlama tarzı olmalı. Kavurma, sağlık açısından tehdit oluşturuyor. Özellikle iç yağla yapılan kavurmalardan kaçınılmalı. Yüksek ateşte ve ateşe yakın pişen etlerde kömürleşmeden dolayı kanserojen maddeler oluşur. Pişirirken ateşten yüksekte ve kısık ateşte pişirilmesi sağlık açısından daha iyidir” şeklinde konuştu.

Etin kesildiği gün tüketilmemesi gerektiğine dikkati çeken Aydın, “Hijyen kurallarına uyarak bir gün soğuk ortamlarda bekletildikten sonra tüketilmeli. Dışarda bekletilen gıdalarda enfeksiyon riski yüksektir” diye konuştu.

– “Düzenli beslenmeden taviz vermeyin”

Kurbanda sadece et tüketilmediğini, bununla birlikte tatlı türü yiyeceklerin de tüketiminin arttığını kaydeden Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bayramlarda et ve tatlı tüketimi ile mide rahatsızlığı ve hazımsızlık sorunları baş gösteriyor. Mide kanamalarıyla karşılaşabiliyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını istiyoruz. Bayramda düzenli beslenmeden taviz verilmemeli. Sağlığımızın devamı için bu önemli. İnsanlar ağır tüketim gerçekleştirmemek için tedbirli olmalı. İlaç kullanan reflü hastaları gibi hastalarımız ilaçlarını sabahları düzenli almalı. Çiğ sebze ve meyvelerden, sık sık atıştırmalardan kaçınmalıdır. Hazmı kolaylaştıran sıvı gıdalar alınmalı. Varsa mide ilaçları kullanılmalı. Bulantı, kusma gibi ciddi rahatsızlıklarda hekimlere başvurulmalıdır.”

AA