Tam Teşekküllü Massachusetts Hastanesi ve Harvard Tıp Okulu doktorlarından Brandon Westover başkanlığındaki bir grup Amerikalı bilim adamı tarafından yapılan ve Archives of Neurology adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma, statinlerin inme geçirmiş hastalarda ikinci kez inme geçirme riskini artırdığını gösterdi.
Westover yaptığı açıklamada, ”Analizlerimiz, intraserebral kanamanın yüksek oranda tekrarlama riskinin bulunduğu ortamlarda, statin tedavisinden kaçınmanın tercih edilebileceğini gösterdi” dedi.
Bu durumun özellikle beynin iç kesiminde oluşan inmelerden daha sık olarak görülen, beynin, ”ön”, ”yan”, ”temporal” veya ”artkafa” adları verilen 4 lobundan birinde inme geçirmiş kişiler için geçerli olduğunu vurgulayan Westover, bu kişilerin statine başlamaları halinde tekrar inme geçirme riskinin yüzde 22 olduğunu belirtti. Westover, bu kişilerin statine başlamamaları durumunda ise tekrar inme geçirme riskinin yüzde 14 olduğuna işaret etti.
Söz konusu bulgulara, iki klinik denemeden elde edilen verilere dayanan bir matematik modeli baz alarak ulaştıklarını açıklayan araştırmacılar, statinlerin bu grup hastalarda inme riskini nasıl artırdığı konusunun ise belirsizliğini koruduğunu kaydetti. Araştırmacılar bunun nedeninin, düşük kolesterolün kanama riskini artırması veya statinlerin kandaki pıhtılaşma faktörünü etkileyerek kalp krizi veya inme riskini yükseltmesi olabileceği tahmininde bulundu.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Duke Universitesi ve Durham Virginia Tıp Merkezi doktorlarından Larry Goldstein, araştırmadaki bulguların statinlerin inme riskini artırdığını kanıtlamadığını, ancak doktorların kalp sorunu riski taşıyan hangi grup hastaların statinlerden fayda görebileceği konusunda daha iyi kararlar almalarına imkan sağlayacağı yorumunda bulundu.
Statinler, pek çok bilimsel çalışmanın kalp krizi ve inme riskini azalttığını göstermesi nedeniyle dünyada en çok satan ilaçlar arasında yer alıyor.
AA