Kışın Kilo Almak İstemiyorsanız…

Yetişkin Sağlığı
Kışın vücut ve metabolizma kendini koruma altına almıştır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Yeme ihtiyacı artar, özellikle çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı başgösterir. Terleme de çok a...
EMOJİLE

Kışın vücut ve metabolizma kendini koruma altına almıştır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Yeme ihtiyacı artar, özellikle çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı başgösterir.

Terleme de çok az olduğundan metabolizma hızı minimumdur. Bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

Bağışıklık sistemimiz, havalar soğuyunca grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklara karşı kendini korumak için yağ yakımını engeller. Kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini biraz daha güçlendirmek gerekir. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yatar. Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına neden olur. Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.

Metabolizmayı hızlı çalıştırmak için..

İyi bir kahvaltı ile güne başlamak, hem direncinizi korur hem de kilo kontrolüne yardımcı olur, hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller.

Susamadan su için

Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız lazım. Susamasanız bile günde 2-2,5 (10-14 bardak) litre su tüketin.

Siyah çay ve kahve yerine bitki çayı, içinizi ısıtmak için daha iyi bir seçenek

Kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Ama kafein-tein içeriği yüksek olan çay-kahve tercih edilir. Oysa kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

Greyfurt, lahana ve maydanoz kış hastalıklarından korur

Kış hastalıklarından korunmak için A ve C vitaminini yeterli almak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, maydanoz, tere, ıspanak A ve C vitamininden zengindir. Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini gösterir. Bu nedenle kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna/pirinç/erişte/un) tüketimine ağırlık verilmeli.

Yağı, şekeri azaltın!

Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

Haftada 2-3 kez balık yiyin

Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, vücut D vitamini gereksinmesini karşılayamaz. Güneşli günlerde 20-25 dk güneş ışığından direkt olarak yararlanarak (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2-3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Tatlı sizi ısıtmaz!

Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalıdır. Enerji ihtiyacının karşılanması için fast food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalara yönelmek doğru değildir. Soğuk günlerinde "tatlı yersem ısınırım" mantığından vazgeçilmeli, yeterli ve dengeli beslenerek vücudun ısı dengesinin korunması sağlanmalıdır.

2 ayda nasıl 25 kilo verilir?

Egzersiz yapmadan, yorulmadan kilo vermek ister misiniz? Son moda diyetler, haplar ya da takviye ilaçlar olmadan, sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz. Nasıl mı?

Ehow.com isimli sitede yer alan habere göre, kilo vermek için öncelikle buna inanmanız gerekiyor, sonra ise beslenmenizi düzenleyerek, sağlıklı gıdalar tüketerek kilo vermeye yardımcı olabileceğiniz belirtiliyor. İşte size 2 ayda 25 kilo verdiren öneriler:

Amaç belirleyin: Kilo vereceğinize önce kendinizin inanması gerekiyor. "Ben 2 ayda 25 kilo vereceğim" şeklinde bir amaç belirlemeli ve kendinizi motive etmelisiniz. Bu amacınızı bir kenara yazın ve asla vazgeçmeyin.

Plan yapın: Şimdi plan yapın. Hedefinizi belirledikten sonra bunu nasıl başaracağınız çok önemli. Günlük aktiviteleriniz başarılı bir şekilde beslenmenizle ve kilo verme hedeflerinizle uyumlu olmalı.

Planım sağlıklı yemek yemek: Tükettiğimiz gıdaların yüzde 75’i veya yüzde 80’i taze sebze ve meyvelerden oluşmalı. Aynı zamanda günde 8 bardak su içmelisiniz. Ayrıca yemeğinizi erken saatte yemek, sık sık yemek, yeşil çay içmek gibi yaşam tarzındaki değişiklikler de kilo vermenize yardımcı olacak.

İlerlemenizi kaydedin: Günlük ne yediğinizi ve ne kadar kilo verebildiğinizi kaydedin. Bu şekilde yazmak hedefleriniz üzerinde odaklanmanıza yardım eder ve bu, bir sonraki yemeğinizin sağlıklı olması için önemlidir.

Kendinizi eleştirin ve düzenleyin: Nasıl ve ne kadar yediğimizi eleştirmeliyiz. Endişelenmeyin. Günlük aktivitelerinizi kaydedin ve buna göre az mı çok mu yaptığınızı belirleyerek, bunları düzenleyin.

Kendizi ödüllendirin: Hedeflerinizi başarmak için yukarı çıkışlarınız ve düşüşleriniz olabilir. Hayatta iyi ve kötü günler var. Yaptığınız günlük aktivitelere odaklanın. Ödülünüz asla beslenmenizi bozacak şekilde olmamalı. Örneğin, ödül olarak film izleyin, kitap okuyun, sinemaya gidin.

Şükredin: Dua edenler, daha az endişelenir, kendini ve yaşam tarzını değiştirir. Dengesiz beslenme gibi olumsuzlukları hayatından çıkarır. İnanmadan kilolarınızdan kurtulamazsınız. Her gün kilolarınızdan kurtulduğunuz için dua edin.

Evet, egzersiz yapmadan da kilo verebilirsiniz, ancak egzersiz bu kilonuzu korumanıza ve yeniden kilo almamanıza yardım eder. Yaşam tarzınızda yaptığınız değişiklikler yanında spor da yapmalısınız.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/