Kesintisiz Gece Uykusu Hafızayı Besliyor

Yetişkin Sağlığı
Karanlıkta hiç uyanmadan gece 22.00 ile sabah 06.00 arasındaki uyku en ideali. Kesintisiz uykunun hafızayı güçlendirdiği ve beyni beslediği bilimsel olarak da kanıtlandı. Uykusunda sık sık uyananlar g...
EMOJİLE

Karanlıkta hiç uyanmadan gece 22.00 ile sabah 06.00 arasındaki uyku en ideali. Kesintisiz uykunun hafızayı güçlendirdiği ve beyni beslediği bilimsel olarak da kanıtlandı. Uykusunda sık sık uyananlar gündüz öğrendiklerini hatırlamakta güçlük çekiyorlar ve tam on yıl erken yaşlanıyorlar. Stanford Üniversitesi tarafından fareler üzerinde yapılan araştırma aralıksız uykunun hafıza ve beyin üzerindeki yararı bilimsel olarak ortaya çıkarttı.

ANILARIN DEPO DÜZENİ
Bazı farelerin uyuma süresini ve kalitesini bozmadan uykuları rahatsız edildi. Aralıksız uyuyan fareler, tanıdığı objeyi daha rahat hatırlayabildiler. Uykuları bozulmuş olan farelerse iki objeye de aynı ilgi gösterdiler. Önceden tanıdıkları objeyi hatırlayamadılar. British Sleep Society’nin ünlü uyku uzmanı Dr. Neil Stanley deneyin sonuçlarını" Gün boyunca insanlar anılar biriktiriyorlar. Bu anıları ayırmak ve sadece belli anıları hafızamıza kaydetmek zorundayız. Bunu da uykuda yapıyoruz. Bu nedenle uykuyu etkileyen her şey hafızayı da etkiliyor" diye yorumluyor. Bu nedenle uyku süresi ve uyku yoğunluğu ne olursa olsun uyku süresinde aralık olduğunda bu hafızayı etkilediği üzerinde duruluyor. British Lung Foundation’ın direktörü Miranda Watson uyku apnesi olanların akşamları aralıksız uyuyamadıkları için gündüz aşırı yorgun olduklarını ve hafızalarının zayıf olduğu öne sürüyor. Ayrıca Stanley, Alzheimer hastalarının uyumakta zorlandıklarını vurgularken "Alzheimer hastalığı ve uyku arasında bir bağlantı var. Ancak beyindeki bozulma mı, yetersiz uykuya neden oluyor yoksa yetersiz uyku mu beyinin bozulmasına neden oluyor, bu belli değil" diyor.

KARANLIKTA 8 SAAT
Türkiye’deki uyku uzmanları da tamamen karanlıkta sekiz saatlik aralıksız uykunun beyin üzerinde büyük etkileri olduğu konusunda hemfikir. İdeal uykuyu 22.00 ile 06.00 arasındaki sekiz saat olarak tanımlıyorlar uyku bozukluğunun yaşlanmayı hızlandırdığını hatırlatan uzmanlar uykusu bölünen kişilerin on yıl erken yaşlandığını iddia ediyor.

Hastalıklara davetiyedir’
Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi): 6 saatten az ve 10 saatten fazla uykunun yaşlanmayı tetiklediği ortaya çıktı. Maalesef benim ortalama uyku sürem 5 saat. Bunun da bedelini ödeyeceğim. Ya yüzüm erken buruşacak ya saçım dökülecek. Az uyumak tüm hastalıklara davetiyedir Bağışıklık sisteminiz çöküyor.

‘Az uyuyan çok kilo alır’
Prof. Dr. Hakan Kaynak: Uykunun REM döneminde uyanan kişide öğrenme bozuklukları ortaya çıkar. Kişi yorgun uyanır. Gün içerisinde yorgun, uykulu olur. Aktivitelerini aşırı efor harcar, sinirli olur. Daha çok çay, kahve içer, atıştırmalar başlar, kilo artar. Bu da uykusuzluğa sebep olur. Önemli olan uykunun kalitesi. Az uyurum, çok çalışırım, eğlenirim demeden uykunuzu düzenleyin.

‘Depresyona bile yol açar’
Doç. Dr. Serdar Dağ: Gece uykusu kesintisiz olmalı. Uykunun bir dönemi vardır ki kaslar gevşer ve insan rüya görür. Kaslar tam gevşeyemezse yorgun kalkar. Kesik kesik uyursa, ne kadar uyursa uyusun isterse 24 saat uyusun dinlenemez. Zinde olamayız. Hasta oluruz. Depresyon başlar. Unutkanlık, sinirlilik ve anksiyete olur. Sonrasında da bedensel hastalıklar başlar.

Sabah