Dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olan ve her iki dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine yol açan rahim ağzı kanseri, Türkiye’de ilk defa kullanılmaya başlanacak olan ‘Truscreen’ adlı cihaz sayesinde iki dakika gibi kısa bir sürede tespit edilebilecek. Bu cihazla ilk olarak İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Birimi’nde 75 TL karşılığında 6 ağustostan itibaren rahim ağzı kanseri taramaları yapılacak
Risk 10 yıl öncesinden belli olacak
Rahim ağzı kanser taramasının ana hedefinin henüz kansere dönüşmemiş fakat yapısal değişiklikler gösteren servikal dokunun saptanması olduğunu belirten üretici firmanın Türkiye yetkililerinden Müjgan Çatalkaya Gündeş, ‘Truscreen’ ile rahim ağzı kanseri taramasının daha objektif bir şekilde yapılacağını söyledi. Tarama yapıldığı takdirde rahim ağzı bölgesindeki, ileride kansere dönüşebilecek dokusal değişiklikle-rin yaklaşık on yıl önceden tespit edilebileceğinin altını çizen Gündeş, cihazın rahim ağzı bölgesine değdirilen kalem şeklindeki bir aparatla bilgisayara ışık ve elektrik sinyalleri yolladığını daha sonra bilgisayarda bulunan özel bir program sayesinde kişinin kanser olup olmadığının iki dakika içinde saptanabildiğini belirtti. Farklı etnik ve coğrafi bölgelerden beş binden fazla kadın üzerinde denenen cihaz, Avusturya, İngiltere, ABD başta olmak üzere birçok ülkede kullanılıyor ve kişide acı ve kazınma hissine yol açmıyor.
“Erken teşhis önemli”
Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyda Güven Hasırlı, kadınlarda doğurganlık özelliğinin yitirilmesine ve ölüme neden olabilen rahim ağzı kanserinin erken evrede fark edilmesinin tedavi için önemli olduğunu belirtti. Şu anda Türkiye’de kullanılan yöntemlerle yapılan rahim ağzı kanseri testlerinin bir-iki gün içerisinde sonuç verdiğini anımsatan Hasırlı, “Tespitin erken yapılması, tedaviye de erken geçiş demektir. Kanser tedavilerinde bir dakika bile önemlidir” dedi.