Kalbiniz Yorulmadan Önleminizi Alın

Yetişkin Sağlığı
Biz hissetmeden dakikada 60 ile 80 arasında kasılıp kendini bırakarak 1 dakikada ortalama 4-4,5 litre kanı vücutta dolaştıran kalbimiz, eğer kalp damar ya da kapaklarında bir problem yoksa yorulmadan ...
EMOJİLE

Biz hissetmeden dakikada 60 ile 80 arasında kasılıp kendini bırakarak 1 dakikada ortalama 4-4,5 litre kanı vücutta dolaştıran kalbimiz, eğer kalp damar ya da kapaklarında bir problem yoksa yorulmadan çalışıyor. Ancak hücresel bozulmalar kalbin yorulmasına neden oluyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Bakalım’a göre, kalp hücrelerinde herhangi bir nedenden kaynaklanan hücresel bozulmaların telafisi yok, çünkü bozulan kalp hücresi yenilenemiyor. Dr. Bakalım, işte bu nedenle kalp yorulmadan koruyucu önlemlerin alınmasın gerektiğini söylüyor ve kalp-damar sağlığını korumada dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: .

SİGARAYI BIRAKIN ALKOLÜ SINIRLANDIRIN

Sigaraya hiç başlamamak, kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Alkol, kalp hastalıkları ile direkt ilişkili olmasa da fazla tüketimi özellikle karaciğer yağlanmasına neden olduğu için kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.

HER GIDADAN YETERLİ VE DENGELİ TÜKETİN

Dengeli beslenmek ve her gıdadan gerektiği kadar almak sağlıklı bir kalp için çok önemlidir. Buna göre;
• Yağ kullanımı kısıtlı olmalı, yağ göz kararı ile değil ölçekle kullanılmalıdır.
• Kızartma alışkanlığı ortadan kaldırılmalıdır.
• Hamur işi, fast food, gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
• Yarım yağlı süt tüketilmelidir. Kutu sütler hijyen açısından güvenlidir.
• Yiyecekler “istenildiği kadar” tüketilmemelidir. Meyve ve sebze yerken de kalori miktarlarına dikkat etmeli ve ölçülü tüketilmelidir.
• Kırmızı et tüketimi haftada bir, yağsız olarak tercih edilmelidir. Bunun yanında tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, tavuğun derisi, pişirilmeden önce alınmalıdır. Haftada iki kez çok yağlı olmayan balıklar yenmelidir. Balık dışındaki deniz ürünleri tüketilmemelidir.
• Haftada 2-3 kez yumurta tüketilebilir. Ancak hiçbir zaman yağda değil, haşlama olarak tercih edilmelidir. Hijyen açısından sarısı kayısı kıvamında değil, katı kıvamda olmalıdır.
• Günde en fazla 1.5 çay kaşığı tuz kullanılmalıdır. Vücudun ihtiyacı olan tuz, sebze ve meyvelerle yeterli miktarda alındığı için, masada tuzluk bulundurulmamalıdır.
• Margarin yerine tereyağı yenmelidir.
• Türkiye’de yağın yakılarak yemek pişirilmesi kültürü, örneğin soğanın yağda kavrulması, sağlıksız bir beslenme alışkanlığıdır. Soğan yağda kavrulmamalı, tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmelidir.

RAFİNE ŞEKERDEN VE MISIR ŞURUBUNDAN UZAK DURUN

Rafine edilmiş, işlenmiş şeker ya da mısır şurubuyla üretilmiş hazır gıdalar da kalp ve damar sağlığı açısından tehlikelidir. Ancak gerçek ve içine herhangi bir katkı maddesi konulmamış olan bal şeker kadar zararlı değildir. Şeker gibi bal da tatlandırıcı olarak çayda kullanılabilir. Bal kullanırken içeriğine dikkat edilmeli, saf bal olduğundan emin olunmalıdır.

DOKTOR EŞLİĞİNDE DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

40 yaş üzeri kadın ve erkekler yılda bir kez kardiyolojik check up’dan geçmelidir. Kişi; ailesel olarak kalp hastalıkları açısından taşıdığı risk faktörleri, şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol gibi eşlik eden diğer hastalıklara göre check up programlarına alınmalıdır. Kardiyolojik tetkikler, kişiye özel yapılmalıdır. Doktor, kardiyolojik check up’da kişisel ayrımları yaptıktan sonra yine kişiye özel egzersiz programları da düzenleyebilir.

Ntvmsnbc