İyi Bir Diyet İçin Yediklerinize Dikkat Edin!

Yetişkin Sağlığı
Glisemik indeks olarak adlandırılan bu durum diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi sorunlarla doğrudan ilintili. Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ açıkladı; "Glisemik indeks diyeti, kan şek...
EMOJİLE

Glisemik indeks olarak adlandırılan bu durum diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi sorunlarla doğrudan ilintili.

Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ açıkladı;

"Glisemik indeks diyeti, kan şekeri düzeyinizdeki ani çıkışları önlemek amacıyla tükettiğiniz yiyecek ya da içeceklerin ayarlanmasına dayanır. Çünkü, kan şekerinin kontrol altında tutulmasının ağırlık kaybı sağladığı düşünülmektedir. Aslında glisemik indeks diyeti diyabet hastalığında kan şekeri düzenlenmesi için kullanılmaktadır.

Bu diyet, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekeri seviyesini yükseltme yeteneğine göre glisemik indeks gruplarına ayrılması esasına dayanır. Düşük glisemik indeks olarak da adlandırılan glisemik indeks diyetinin savunucularına göre yüksek kan şekeri düzeyi diyabet, obezite ve kalp hastalıkları gibi bir çok sağlık problemi ile ilişkilidir. Glisemik indeks değerlerine göre düzenlenen bir diyetin ağırlık kaybı sağlayacağı ve kronik hastalık riskine karşı koruyacağı düşünülmektedir. Fakat bu diyetin ağırlık kaybı sağladığına dair bilimsel kanıtlar yetersiz ve çelişkilidir.

Kan şekeri neden önemli

Şeker (glikoz) vücut kaslarının ve diğer dokuların çalışması için gereken enerji kaynağıdır. Glikoz. besinlerdeki karbonhidratlar ve karaciğerde glikojen olarak depolanan olmak üzere iki farkı kaynaktan sağlanır. İnsulin adlı hormon kan şekeri yüksek olduğunda kandaki şeker oranını düşürür. Glukagon ise kan şekeri düşük olduğu zaman depolanan glikojenin glikoza dönüşmesini sağlayarak kandaki şeker oranını yükseltir. Ve böylece kan şekeri kontrolü sağlanır. Besinlerin glisemik indeks değerleri kan şekerine olan etkilerine göre değerlendirilir.

Besinlerin 0-100 arasında glisemik indeks değerleri belirlenmiştir. Sadece karbonhidrat içeren yiyecek ve içeceklerin glisemik indeks değerleri belirlenmiştir çünkü kan şekerini sadece bu besinler etkiler. Gıdalar glisemik indeks değerlerine göre şeker yükseltici etkisi yüksek, orta ve düşük olarak sınıflandırılır. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olacağından daima tercih edilmelidir. Posalı yiyeceklerin glisemik indeksi düşüktür. Bunlar kuru fasülye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, makarna, portakal ve yoğurt gibi besinlerdir".

xprodoksit