İthal Et Gidiyor, Yerli Et Geliyor

Yetişkin Sağlığı
 Yücesan, karkas et ithalatında uygulanan gümrük vergisinin yüzde 60’a çıkarılmasının iç piyasadaki üretimi hızlandırdığını ve et piyasasının ithalat öncesi duruma geldiğini belirterek, bun...
EMOJİLE

 Yücesan, karkas et ithalatında uygulanan gümrük vergisinin yüzde 60’a çıkarılmasının iç piyasadaki üretimi hızlandırdığını ve et piyasasının ithalat öncesi duruma geldiğini belirterek, bundan sonraki süreçte vergiyle iç piyasanın dengelenmeye çalışacağını bildirdi. 

Ahmet Yücesan, ithalatın başladığı 2010 yılının Nisan ayından bugüne ithalattaki asıl hızlanmanın canlı hayvan ithalinden sonra, Kasım ayında açılan et ithalinin başlamasıyla yaşandığını anlattı.

”Toplam 170 bin ton civarında et, 80 bin ton civarında da canlı hayvandan gelen et oldu” diyen Yücesan, Türkiye’yi et ithaline yanlış uygulamaların getirdiğini, ülkenin bir yıl kaybettiğini, hayvancılığın ara vermeyi asla kaldırmayacağını, Türkiye’nin bunun bedelini 5-6 yılda ödeyeceğini söyledi. 
     
 Karkas et ithalatı başladığından bu yana yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisinin kademeli olarak yüzde 60’a çıkarıldığını belirten ETBİR Başkanı Yücesan, verginin artırılmasının iç piyasadaki üretimi hızlandırdığını ve et piyasasının ithalat öncesi duruma geldiğini söyledi. 
 
Hayvancılığı canladırmak için 1,7 milyar lira civarında destek ayrıldığını, yeme destek verildiğini kaydeden Yücesan, yurt dışından gelen yüksek verimli ırklarla iç piyasadaki hayvancılığın kalitesinin de arttığını, ithal edilen damızlık hayvanların da iç piyasaya yayıldığını ve kalitenin arttığını dile getirdi. 

Bazı sanayicilerin, özellikle yemek sanayicilerinin ”fonları düşürelim” diye baskı kurduğunu savunan Ahmet Yücesan, ”Böyle bir şey yapılırsa içerideki üretici tedirgin olur ve üretimi hepten durdurur. Fonun bu şekilde kalması lazım. İhtiyacımızı ithal etle değil, içerideki üretimle karşılayacak mantıkla hareket etmeliyiz” dedi. 

 Türkiye’nin aylık 60 bin ton, yıllık 750-800 bin ton et tüketimi olduğunu, bir yıl içinde bunun yüzde 30’unun dışarıdan tedarik edildiğini bildiren Yücesan, ”İthalat devam ediyor, durmaz… Dursa da içerideki üretim yeterli değil” dedi.

AA