Beslenme ve Diyet Uzmanı Nurdan Çeliktaş, neden kilo verilemediği veya kilo verdikten sonra neden bir süre sonra kilo vermenin durduğu hakkında bilgi verdi. Kadın ve Kadın’ın haberi…
Özellikle kış dönemlerinde kilo vermek yerine kilo almanın daha fazla görüldüğünü belirtti. En azından kilo problemi olan kişilerin kontrol altında takip edilmeleri ile kışı kilo almadan da geçirebileceklerini söyledi.
Yaş
20 yaşına kadar vücut gelişimi sürüyor ve her ay 300 gram alıyoruz. Ama yaşlandıkça aldığımız her fazla kilo yağ olarak alınıyor ve kas grubundan kaybetmeye başlıyoruz. Oysa kaslar vücut için çok önemlidir. Kişinin kası ne kadar fazlaysa, metabolizması o kadar hızlı çalışır ve kalori yakar. 30 yaşından sonra kilo alma hızı artıyor, bir de menopoz dönemine girilince östrojen hormonu azaldığı için ekstra kilolar alınıyor. Bu sebeple yaşlandıkça kasları koruyucu egzersizler yapmak gerekiyor. Ayrıca protein ve kompleks karbonhidratlardan dengeli beslenmek gerekiyor. Yaşı ilerleyen kişiler genelde, gençken diyet yapar ve çok rahat kilo verirdim, ama şimdi neden kilo veremiyorum? diye sormalarının sebebi budur.
Genetik miras
Bilim insanlarının son yıllarda en çok araştırdıkları konu şişmanlığın sebepleri. Yapılan araştırmalar ve deneylerin sonucuna göre; vücut ağırlığının yüzde 70’i genlerimizden, sadece yüzde 30’u çevre faktörlerinden oluşuyor.
Şişmanlığa yol açan 100 yakın gen var. Her bir genin tek başına, şişmanlık üzerine çok küçük de olsa etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu etkiler çok küçük de olsa bir araya geldiklerinde şişmanlığa yol açmaktadır.
Metabolizmayı yavaşlatan genler, iştahı artıran genler, vücuda şeklini veren genler, yağlanma yapan genler gibi. Ailede yakınları şişmanlık sorunu yaşayan çocukların, hem genetik hem de ailenin mutfak ve yaşam kültürü sebebiyle kilolu olması çok normaldir. Bu sebeple bu çocukların anneleri tarafından yetiştirilirken, kilo almamaları için, çok dikkatli ve sağlıklı beslenmeleri ve aktif hareketli olmaları için yönlendirilmeleri gerekmektedir.
Stres ve psikoloji
Zayıflamak için diyet yapıyorum, spor da yapıyorum. Ama neden kilo veremiyorum? En çok duyduğumuz şikayetlerden biridir. Özellikle kadınlarda ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlar uzun süren çok stresli ve gergin dönemlerinde, stres faktörleri ne kadar artar ve stresli günleri ne kadar uzun sürerse o kadar çok kilo alıyorlar! Bunun sebebi stres sırasında kortizol hormonu salgılaması artıyor ve bu da enerjinin görevini yapmasını engelliyor! Bu stresli günler uzadıkça vücut, yağ depoluyor. Bu sebeple, böyle dönemlerde stresle başa çıkma yollar geliştirmeli, kendinize vakit ayırmalısınız. Kilo alma sürecine giren vücuda hemen dur demelisiniz.
Az uyumak
Kilo alma sebeplerinden biri de az uyumayı alışkanlık haline getirmektir. Yapılan araştırmalar, uyku sırasında leptin hormonunun seviyesinin düştüğünü ve bu leptin hormonunun vücutta açlık hissini önlediğini ortaya çıkardı. Tüm geceyi televizyon ve bilgisayar başında hareketsiz geçirenler ve bu yüzden çok geç yatıp az uyuyan kişilerde şişmanlama ve vücudun yağ bağlaması kaçınılmaz oluyor. Gece uyku saatlerinde uyumak yerine, TV veya bilgisayar başında geçiren kişiler, geç saatlerde doğal olarak çok acıkıyor ve gece yarısı mutfağa giderek, akşamdan kalan yemekleri veya tamamen zararlı abur cuburları kontrolsüz olarak yiyor bu da kilo almaya sebep oluyor.
İlaçlar
“Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabı bazen kullandığınız ilaçlar da olabilir. Birçok kadın bazı doğum kontrol ilaçlarının yan etkisiyle kilo veremiyor. Doğum kontrol ilaçlarının da dışında, pek çok ilaçta fazla kilo almaya sebep olabiliyor. Çok yaygın kullanılan antidepresanlar, kortizon vücutta yağlanmaya sebep olabiliyor. Bu yüzden özellikle ilaç kullanan kişilerin tedavi sürelerince mutlaka çok hareketli ve aktif olmaları gerekiyor.
Sağlıklı beslenmeyi bilmemek
Genellikle kilo veremeyen kişilerde en önemli problem ya aşırı yemek, ya düzensiz yemek ya da sağlıklı beslenmeyi bilmemektir. Bunun da en doğru yolu bir beslenme ve diyet uzmanına başvurarak bu konuda eğitim almaktır.
Hareketsizlik
Hareketsizlik kilo verememenin en önemli sebeplerinden birisidir. Hatta kışın havanın erken kararması, soğuk olması nedeni ile bir eve kapanma durumu olmaktadır. Bu dönemde de hem kilo verilmesi durur hem de kilo alınır. Bu sebeple ki kışın alınan kilolar panikle bahar gelince kilolar verilmeye çalışılır.