İşte Kanserden Korunma Yöntemleri

Yetişkin Sağlığı
Kanser hakkında en çok merak edilen soruların cevabını Prof.Dr. Erkan TOPUZ verdi. Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyim? Prof.Dr. Erkan TOPUZ : Günde en az 3 orta boy meyve, 2 tabak çiğ ya da p...
EMOJİLE

Kanser hakkında en çok merak edilen soruların cevabını Prof.Dr. Erkan TOPUZ verdi.

Kanserden korunmak için nasıl beslenmeliyim?

Prof.Dr. Erkan TOPUZ : Günde en az 3 orta boy meyve, 2 tabak çiğ ya da pişmiş sebze yiyin. Yoğurt, balık, havuç, zerdeçal, kara erik, karnabahar, brokoli, beyaz lahana, küçük kuru fasulye, bezelye, domates, semizotu, yaban mersini, ananas, arnavut biberi, kuşkonmaz, yer elması, kereviz, fesleğen, tarhun, soğan, sarımsak, yeşil kabak, kırmızı turp, elma sirkesi tüketin. Her gün bir avuç ayçekirdeği ve ceviz yiyin.

Hangi sıklıkta mamografi çektirmeiliyim?

Prof.Dr. Erkan TOPUZ :  Ailesinde meme kanseri olanlar en geç 30 yaşından itibaren mamografi çektirmeye başlamalı. Ailede meme kanseri öyküsü yoksa ilk mamografi 35 yaşında çekilmeli. Sorun yoksa ikinci kontrol 40 yaşına ertelenmeli. 40’ından sonra her kadın yılda en az 1 kez mamografi-ultrasonografı yaptırmalı.

Meme kanserinden nasıl korunurum?

Prof.Dr. Erkan TOPUZ :  Yoğurt, yağsız beyaz peynir, çökelek yiyin. Beta karoten içeren vişne, karpuz, çilek, domates, kara üzüm, karadut ve havuç tüketin. Brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, kıvırcık salata, semizotu, turp, kereviz, yer elması, bezelye, enginar ve yeşil kabak yiyin. Haftada 1 kere kuru fasulye tüketin. Karahindiba, kuzukulağı, biberiye ve tere yiyin. Günde en az 2 fincan yeşil çay için. Limon, portakal ve mandalina kabuğundan çay yapın. Nar ve nar suyu meme kanserinde tümörü öldürüyor. İçkiden mutlaka uzak durun.

Kemoterapi nedeniyle dökülen saçlar ne zaman çıkar?

Prof.Dr. Erkan TOPUZ :  Kemoterapi bittikten sonra saçlar 1 ay içinde çıkmaya başar. 6 aydan sonra da saçlar eskisi gibi taranır hale gelir.

Kemoterapi sırasında nasıl beslenmek gerekir?

Prof.Dr. Erkan TOPUZ :  Omega 3 yağ asitlerinden zengin sardalya, somon gibi balıkları tercih edin. El ve ayaklarda karıncalanma, hissizliğe karşı arnavut bijberi yiyin. C vitamini alın. İlaçların etjusini azalttığı için başta greyfurttan uzak durun. Selenyum ve likopen bağışıklık sistemini güçlendirir. Tahıl, nişasta, brokoli, lahana, soğan, sarımsak gibi kükürt oranı yüksek olan sebzeler bolca selenyum içerir. Günde 2 bardak domates suyu için. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller bol miktarda folik asit içerir. E vitamini içeren ceviz, badem ve fındık yiyin. Ananas, çörekotu ve kara üzüm tüketin.

Bileğimdeki kitle kanser çıktı. Tedavi önerileriniz nelerdir?

31 yaşındayım. Sol ayak bileğimin 10 santim yukarısında 8-9 yıldır bulunan bir kitleyi 3 ay önce plastik cerraha aldırdım. Alınan kitlenin patolojik incelemeleri sonucunda ‘dermatofîbrosarkoma’ tanısı konuldu. Tedavi konusunda önerileriniz nelerdir?

Prof.Dr. Erkan TOPUZ :  Tedavi cerrahidir. Tümör tam olarak çıkarıldıysa başka bir tedaviye ihtiyaç yok. Bundan sonra sıkı doktor kontrolü gerekli. Nüks olursa tümör yine ameliyatla çıkarılır. Tümörün tekrarlamasını önlemek için güneşten sakının, immün sisteminizi güçlendirin. Selenyum, E vitamini faydalı olabilir. Ayrıca beta karotenden zengin olan kırmızı, yeşil, siyah renkli sebze ve meyveleri sofranızda bulundurun, Aşırı yorgunluktan kaçının. Belli aralıklarla akciğer filmi çektirin, çünkü bu tümörler akciğere atlayabilir.