İlaçla ZayıflaMA!

Yetişkin Sağlığı
‘Çağın hastalığı’ diye nitelendirilen aşırı şişmanlık (obezite) dünyada hızla yayılıyor. Diyet uzmanları bugünlerde en çok, ‘Zayıflama ilaçları, bitki çayları ve bitkisel zayıflama h...
EMOJİLE

‘Çağın hastalığı’ diye nitelendirilen aşırı şişmanlık (obezite) dünyada hızla yayılıyor. Diyet uzmanları bugünlerde en çok, ‘Zayıflama ilaçları, bitki çayları ve bitkisel zayıflama hapları gerçekten bizi sağlıklı bir şekilde zayıflatır mı?‘ sorularına muhatap oluyor. Her gün artan bitkisel zayıflama ilaçlarının bilinçsizce tüketildiği takdirde hayati tehlikeler doğurabileceğini belirten uzmanlar, "Zayıflığı haplarda aramayın, hızlı kilo vermeyi vadeden ilaçlara kanmayın." uyarısında bulunuyor.

Özel Konya Farabi Hastanesi’nden diyet ve beslenme uzmanı Hilal Acar, bitkilerden hazırlandığı iddia edilen birçok ürünün nereden toplandığı, içerisinde ne kadar, hangi bitkiden olduğu ve etken maddelerinin hangi dozajlarda nasıl bir etki göstereceğinin bilinmediğine işaret etti. Acar, bu ilaçları hızlı zayıflamak isteyen birçok hastanın, aşırı dozda tükettiği zaman hayatından olabileceği uyarısında da bulundu.

Zayıflamak için ilaca gerek yok

Şişmanlığın en etkili tedavisi için birçok bilim dalının ortak çalışması gerektiğini vurgulayan Hilal Acar, "Sağlıklı zayıflamak için, dâhiliye uzmanı ya da endokrinolog, diyetisyen, psikolog ve fizik tedavi uzmanından oluşan bir ekip ile en verimli sonucu alabiliriz. Ayrıca uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanan kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir diyet ve düzenli egzersizle beraber, değişen hayat tarzı ile zayıflamak göründüğü kadar zahmetli değildir." dedi. Acar, bu uygulamalara rağmen kilo veremeyenlerin ilaç ya da cerrahi tedaviye ancak uzman doktorlar kontrolünde başlayabileceğini dile getirdi.

Onaysız ilaca kanmayın

Kolay yoldan kilo vermenin herkesin hayali olduğunu, ancak hızlı verilen kiloların aynı hızda geri alındığının unutulmaması gerektiğini hatırlatan Acar uyarıyor: "Zayıflama ilaçlarının pek çoğu hızlı kilo kaybetmeyi vaat eder. Bu tür ilaçlarla verdiğimiz hızlı kilolar bize kalp, böbrek, sinir sistemi, karaciğer ve beyin hastalıkları olarak geri dönebilir."

Piyasada içeriği bilinmeyen, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan bitkisel zayıflama haplarının özellikle internet ve televizyonda uzman olmayan kişilerce tanıtılıp yüksek fiyatlarla satıldığını hatırlatan Acar, önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor: "Bu ilaçlar, vücuttan su atımını hızlandırır. Ancak diyetlerde su kaybı değil, yağ kaybı önemlidir."

Bakanlığın şartları var

Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı, zayıflama ilaçlarının bulunduğunu, ancak bu ilaçları da herkesin kullanmasının yanlış olacağının altını çizen Acar şu bilgileri veriyor: "Sağlık Bakanlığı, uzman hekimler tarafından zayıflama ilaçları verilmesini onaylıyor. Bu ilaçlar önerilirken hastanın kilosu, boy uzunluğunun metrekaresine bölünüyor. Çıkan rakam 30’un üzerinde olduğu takdirde, şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalığına bakılıyor. Kişinin bu tip hastalıkları da varsa 3 ay diyet ve spor yapması isteniyor. Eğer kişi hâlâ zayıflayamamışsa ilaç reçete ediliyor. Bakanlık onaylı zayıflama ilaçları ya vücuda alınan yağın emilimini engelleyerek ya da tokluk hissi vererek zayıflama sağlıyor."

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/