Horlama kalp rahatsızlığına dönüşebilir!

Yetişkin Sağlığı
Ajanshaber’de yer alan habere göre, insan ömrünün yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Kaliteli uyku, sağlıklı yaşamın önemli parametreleri arasında gösteriliyor. Tedavi edilmeyen horlama ve uyku ...
EMOJİLE

Ajanshaber’de yer alan habere göre, insan ömrünün yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Kaliteli uyku, sağlıklı yaşamın önemli parametreleri arasında gösteriliyor. Tedavi edilmeyen horlama ve uyku apnesinin kalp hastalıkları dahil birçok ciddi soruna yol açtığını söyleyen KBB Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, “İstatistiklere göre erişkin insanların en az %45’i zaman zaman, %25’i sürekli olarak horluyor. 30 yaş altındaki erkeklerde basit horlama oranı %10 iken, 60 yaş üzerindeki erkeklerde oran %60’a kadar çıkıyor” dedi.

Üst solunum yollarındaki her türlü darlığın horlama ve uyku apnesine neden olduğunu belirten Can, “Bazen de kesin sebep bilinemez. Kilo fazlalığı olanlarda, kısa ve kalın boyunlularda daha sık görülür. İlaçlar ve yüzdeki anatomik bozukluklar da bu soruna yol açabilir” diye konuştu.

Uyku apnesi ve horlama, sabahları yorgun uyanma, uykusuzluk, baş ağrısı, yüksek tansiyon, aşırı-hızlı kilo alma, uykuda aşırı terleme, sık idrara çıkma ve kalp yetmezliği gibi sonuçlar doğurabiliyor.