Uygunsuz ortamlarda sağlıksız tedavi yöntemlerinin önüne geçmeyi planlayan bakanlık, geleneksel uygulamaların klinik ve hastanelerde uygulanması için yönetmelik çalışmalarına başladı.
4 YILLIK ÇALIŞMA
Haberturk’un haberine göre, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan yönetiminde ekibin çalıştığı “Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları” yönetmelik taslağında tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları konusunda 4 yıllık çalışma yapıldı. Sahada yapılan uygulamalar sonunda tedavi yöntemlerine ilişkin 31 başlık belirlendi.
Tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları ile ilgili 5 grup oluşturuldu. Her grup için koordinatörler belirlendi. Etkililiği ve güvenliği sağlamak amacıyla geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları ile ilgili düzenlemeler yönetmelik altına alınacak.
KOMİSYONDA 3 PROFESÖR
Mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak için bilimsel araştırmalar yapmak üzere Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı bünyesinde 3 uzman doktor ve 3 profesör doktordan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon geleneksel, tamamlayıcı, alternatif tıp uygulamaları grupları altında belirlenen uygulamalar hakkında dünyada ve Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmalar ve yayınları inceledi. Belirlenen bu uygulamaların kanıta dayalı olarak tanımlamaları yapıldı.
GELENEKSEL 14 TEDAVİ
Bakanlığın çalıştığı yönetmelikte uygulamaya konulacak 14 alan şöyle: “Akupunktur, hipnoz, hirudoterapi (sülük), refleksoloji (bel-boyun fıtığı), ozonla tedavi, mezoterapi, fitoterapi, homeopati, osteopati, kyropraktik, maggot, apiterapi, proloterapi, kupa tedavisi.”
CHELSEA’NİN KALECİLERİ DE HACAMAT OLDU
Pakistan asıllı Dr. Kaleem Ullah Rajput da Londra’nın en ünlü kliniklerinden birinde yıllarca sürdürdüğü çalışmalarını Türkiye’ye taşıdı. Dr. Rajput’un hacamat yaptığı hastalar arasında Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki rakibi Chelsea’nin kalesini koruyan Petr Cech ve Ross Turnball ile birçok futbolcu da yer alıyor.