Her 5 kişiden 2’si mükemmeliyetçi!

Yetişkin Sağlığı
20 yılını mükemmeliyetçiliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyerek geçiren Kanada’daki York Üniversitesi’nden psikolog Gordon Flett de Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal p...
EMOJİLE

20 yılını mükemmeliyetçiliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyerek geçiren Kanada’daki York Üniversitesi’nden psikolog Gordon Flett de Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinin mükemmeliyetçi insan sayısını artırdığını belirtiyor.

Ajanshaber’de yer alan habere göre, Kanada’daki Brock Üniversitesi’nden psikolog Dr. Danielle Molnar da mükemmeliyetçiliğin obezite ve sigara gibi insan sağlığı üzerinde ciddi tehdit unsuru olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Molnar’a göre bu uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

3 TİP MÜKEMMELİYETÇİLİK VAR

Profesör Flett’e göre 3 tip mükemmeliyetçi insan var: Ben merkezci mükemmeliyetçi, başkaları merkezli mükemmeliyetçi ve sosyal olarak mükemmeliyetçi.

– Ben merkezci tipler kendilerine dair yüksek beklentiler içerisinde olur ve devamlı olarak kendisini zorlar.

– Başkaları merkezli mükemmeliyetçiler ise etrafındakileri zorlayan ve onların mükemmel olmasını isteyen insanlardır.

– Sosyal olarak mükemmeliyetçiler ise etrafındakilerin kendisinden hep en mükemmeli istediğini zanneder.

Örneğin teniste bir aralar dünyanın bir numaralı seri başı olan Andre Agassi’nin biyografisinde uzun yıllar sonra anlattığı mükemmeliyetçi kişiliğe sahip babasının öyküsü herkesi şaşırtmıştı. Agassi’nin babası çocukluğunda kendisine günde bin top atarak, hiçbir bahaneyi kabul etmeden çalıştırdığını ve bu yüzden tenisten nefret ettiğini açıklamıştı. Agassi ayrıca sırt ağrısı çektiğini de belirtiyordu.

Dr. Molnar mükemmeliyetçi insanların fiziksel olarak da daha fazla yakınması olduğunu söylüyor. Yaşları 24 ile 35 arasında değişen 500 yetişkini inceleyen Dr. Molnar, sosyal anlamda mükemmeliyetçi olanların herkesten daha çok fiziksel yakınması olduğunu ortaya koydu.

Mükemmeliyetçilik ise artık 4 yaşındaki çocuklarda dahi görülüyor. Yapılan birçok araştırma bu durumun insan sağlığı üzerindeki kötü etkilerini ortaya koyuyor ve uzmanlar tarafından tedavi edilmesi gereken ciddi bir tehdit olarak görülüyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107