Sakız çiğnemek: Northumbria Üniversitesi araştırmacıları sakız çiğnemenin hafıza performansını yüzde 25 artırdığını açıkladı. Sakız çiğnemek kalp atışını artırıyor, beyine daha fazla oksijen taşınmış oluyor.
Dengeli beslenmek: Omega 3 yağları açısından zengin beslenme hafıza için oldukça yararlı. Ayrıca, bol sebze ve meyve yemek de beynin su dengesini koruyacağından hafızanız daha iyi olacak.
Bebek hafıza: Bazı kadınlar gebelik dönemlerinde hafızalarının dibe vurduğunu söyler ancak araştırmalar bu şekilde düşünmenin doğru olmadığını belirtiyor. Bu dönemde negatif düşünceler yerine pozitif düşünme öneriliyor.
Sigara bırakma: İngiltere’de yapılan araştırmaya göre 40 yaş üzeri herkes içmeyenlere göre daha fazla hafıza sorunu yaşıyor. Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız hafızanız için o kadar iyi olur.
Derin nefes almak: Uzun süreli stres beyin hücrelerine zararlı. Öğrenmeyi zorlaştırıyor, hafızayı zayıflatıyor. Baskı altında hissettiğinizde nefes egzersizleri yaparak hafızanızı koruyun.
Uzun yürüyüşler yapmak: Bol oksijenli ortamlarda haftada 10 km gibi uzun yürüyüşler yapmak bunama riskini azaltıyor.
Geceleri iyi uyumak: Geceleri düzensiz ve yetersiz uyuma gibi uyku bozuklukları da hafızaya zarar veriyor. Yatarken kahve yerine papatya, sütlü içecekler içmeye çalışın.
Hafıza geliştirici oyunlar oynamak: Zeka geliştiren oyunlar, bulmacaların hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak hep aynı tür oyunlar yerine farklı oyunlar oynayın.
Tansiyon: Tansiyonunuzun 14/9 olması hafıza kaybı gibi sorunlarla karşılaşmanızı önler. Yüksek kan basıncı hafızanıza da zarar verebilir.
Arkadaşlarla buluşmak: Ailenizle, dostlarınızla buluşmak beyin hücreleriniz için yararlıdır. Zamanını sevdikleriyle geçiren kişilerin hafıza sorunu yaşamaları daha az görülüyor.
Brokoli yemek: 168 gönüllü üzerinde yapılan araştırmaya göre B6, B12 ve folik asit vitamin kombini alanların hafızalarının daha iyi olduğu gözlendi. B vitamni brokoli, süt ve tahıllarda bulunur.