Gripten korunmak için neler yapılır?

Yetişkin Sağlığı
Sonbahar demek daha kısa günler ve daha serin havalar demek. Şehirlere dönüş, okulların açılması ve toplu yaşamın artmasıyla birlikte sonbahar aynı zamanda Grip (influenza) mevsiminin başlaması anlamı...
EMOJİLE

Sonbahar demek daha kısa günler ve daha serin havalar demek. Şehirlere dönüş, okulların açılması ve toplu yaşamın artmasıyla birlikte sonbahar aynı zamanda Grip (influenza) mevsiminin başlaması anlamına geliyor. Gribin son derece bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyleyen Liv Hospital Ankara İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cem Sungur, burunda, boğazda ve akciğerlerde enfeksiyona, hastanede tedaviyi gerektiren sorunlara ve hatta ölüme neden olabildiğine dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Sonbahar gelmeden siz ve aileniz influenza aşısı olarak sağlığınızı koruyabilir, işlerini ya da okulunuzu aksatmaktan kurtulabilirsiniz.”

Ölüme kadar götürebilir

Grip son derece bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Burunda, boğazda ve akciğerlerde enfeksiyona, hastanede tedaviyi gerektiren sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir. Bronşit ve pnömoni gribin neden olduğu önemli komplikasyon örnekleridir. Grip aynı zamanda diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının ağırlaşmasına da neden olur. Sağlıklı genç insanlar bile grip enfeksiyonu geçirip çok ciddi komplikasyonlar yaşayabilir. Enfeksiyon atlatılsa bile kişinin yakınlarına bulaşabilir. Gripten korumanın en önemli yöntemi ise aşı olmaktır.

Herkesin Grip aşısına gereksinimi var

Grip virüsleri sürekli olarak değiştikleri için her sezonda yaygınlaşırlar ve enfeksiyona neden olur. Grip aşıları araştırmalar sonucunda belirlenen ve o yıl salgın yapması beklenen grip virüslerine karşı geliştirilir. Bir kaç istisna dışında 6 aylıktan itibaren herkesin aşı olması önerilir. Öte yandan bazı hassas bünyeler için grip aşısı olmak daha da önem taşır.

Grip enfeksiyonu sırasında ciddi komplikasyonlar gelişme olasılığı yüksek olan bireyler:

– Astım, diyabet, akciğer hastalığı, kalp hastalığı gibi sorunları olanlar
– Gebe kadınlar
– 5 yaşından küçük (özellikle 2 yaşından küçük) ve 65 yaşından büyük olan kişiler
– Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar kişilerin doktorlarına danışarak grip aşısı olması korunmak açısından büyük önem taşır.

Grip Aşısı güvenli mi?

Grip aşıları genel olarak güvenli aşılardır. Üretim şekline bağlı olarak, yumurta alerjisi olan ve bazı nörolojik hastalıkları olan bireylere aşı uygulanamayabilir. Aşıyla ilgili en yanlış kanı grip aşısının grip yaptığı yolundaki inanıştır. İnfluenza aşıları insanları grip yapmaz. Hafif ateşe ve vücutta kırıklığa neden olabilir, ama grip enfeksiyonuna neden olmaz.