DSÖ’nün 10-19 yaş grubundaki gençlerle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren rapor, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Gençlerdeki depresyonun hastalıkların temel nedenlerinin başında geldiği bildirilen raporda, intiharların gençlerin ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığına işaret edildi.
Yapılan araştırmalar sonucunda, akıl sağlığı ile ilgili problemlerin genelde 14 yaş civarında ortaya çıktığına dikkat çekilen raporda, akıl sağlığı ile ilgili problemleri olan gençlere ihtiyaç duydukları ilginin gösterilmesi halinde ölümlerin önüne geçilebileceği belirtildi.
Rapora göre, gençler en çok trafik kazalarında, HIV virüsünden kaynaklanan hastalıklar sonucunda ve intiharlar dolayısıyla hayatını kaybediyor.
Kazalarda ölen erkeklerin oranının kızlara kıyasla üç kat fazla olduğunu belirtilen raporda, gençlerin uygun ve güvenli toplu taşıma araçlarına erişimlerinin sağlanması sayesinde bu oranın düşebileceği ifade edildi.
Raporda, hamilelik ve doğumlardan kaynaklanan genç ölümlerinde 2000 yılından itibaren önemli bir düşüş yaşandığına işaret edilirken, buna rağmen halen 15-19 yaş arasındaki kızların ölümlerinde hamilelikle ilişkili ölümlerin ikinci sırayı aldığı kaydedildi.
Gençlerde HIV virüsüyle ilgili ölümlerde artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, bu artışın daha çok Afrika bölgesinde görüldüğü bildirildi. Dünyanın diğer bölgelerinde HIV’den kaynaklanan ölümlerin azaldığı belirtilerek, HIV virüsünün dünyadaki genç ölümlerinin ikinci büyük nedeni olduğu kaydedildi.
Gençlerin yaşam biçimleri ve sağlıkla ilgili alışkanlıklarına da yer verilen raporda, gençlerin ancak dörtte birinden daha azının yeterli fiziksel egzersiz yaptığı belirtildi. raporda ayrıca dünyanın pek çok ülkesinde gençlerin sigara içme alışkanlığının azaldığı kaydedildi.