Gençler Suya ‘Balıklama’ Atlamayın

Yetişkin Sağlığı
Türkiye’de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakasına rastlanıyor. Bu vakaların büyük bir çoğunluğu ya ölümle ya da felçle sonuçlanıyor. Boyun kırıklarının en büyük sebebi ise suya balıklama atl...
EMOJİLE

Türkiye’de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakasına rastlanıyor.

Bu vakaların büyük bir çoğunluğu ya ölümle ya da felçle sonuçlanıyor. Boyun kırıklarının en büyük sebebi ise suya balıklama atlamaktan kaynaklanıyor. Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon derinliği fazla olmayan sulara "balıklama" atlamanın çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Kalyon şöyle konuştu: "Atlama sırasında boyun omurgası ve omurilik zedeleniyor. Boyundan aşağı vücut kısımlarında yani hem kollarda hem de bacaklarda felç durumu ortaya çıkabiliyor."

DUYU KAYBI

Omuriliğin tamamı zedelendiği durumlarda ise felçle beraber duyu kaybı da yaşanabileceğini anlatan Kalyon, "Tıp dilinde "tetrapleji" adı verilen bu sakatlık, bir insanı ömür boyu tekerlekli iskemleye mahkûm eden en ağır yaralanmalardan biridir" ifadesini kullandı.

HER YER ETKİLENİR

Duyu ve hareket kaybının yanı sıra iç organ fonksiyonlarında da bozulmalar olabileceğini belirten Kalyon, "Örneğin mesane- barsak boşaltımı aksar, akciğer enfeksiyonları gelişebilir, idrar yolunda kolayca gelişen enfeksiyonlar nedeniyle böbrek fonksiyonları bozulabilir" diye konuştu.