Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, “Gebeliklerin yüzde 5 ile 10’u hafif ya da ağır sorunlarla seyredebiliyor. Bu sorunların da takibi özel bir merkez, özel bir ünite, özel alt yapı gerektiriyor” dedi.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde hizmete giren “Riskli Gebelikler” ünitesi sayesinde, Kırıkkale ve yakın illerdeki sorunlu gebeliklerin takiplerinin daha etkili yürütüldüğünü belirtti.
Ünitenin temelde gebelikte anne ya da bebek açısından yaşanan sağlık sorunlarında çevre illerden sevk edilen hastalara üçüncü basamak düzeyinde hizmet vermek amacıyla açıldığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
“Burada anne ya da bebek açısından her türlü riskli durumu değerlendiriyoruz. 4 boyutlu ultrason değerlendirmesi, ileri yaş gebeliklerinin değerlendirilmesi, anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan genetik amaçlı örnek alma, plasentadan örnek alınması işlemleri, gelişme geriliği olan bebeklerin takibi, yüksek tansiyonlu ya da şeker hastalığı olan gebelerin takibi, bebeklerdeki ağır sakatlıkların tanısının konulması ve aileye bilgi verilmesi uygulamalarını riskli gebelik ünitemizde yapılan ana işlemler olarak özetleyebiliriz. Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Nevşehir ve Çankırı gibi illerden hastalar geliyor. Gebeliklerin yüzde 5 ile 10’u hafif ya da ağır sorunlarla seyredebiliyor. Bu sorunların da takibi özel bir merkez, özel bir ünite, özel alt yapı gerektiriyor. Bu alt yapı kliniğimizde mevcut. Tecrübeli öğretim üyesi arkadaşlarımızla, ultrason görüntülerini ve genetik inceleme imkanı sağlayan laboratuvar desteğimizle birlikte riskli gebeliklerin anne ya da bebek açısından tanısını koyarak, takibini yapıyoruz.”
Doç. Dr. Şimşek, gebelikte anne ya da bebeklerdeki sorunların zamanında tespit edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılmasının anne ve bebek ölümlerini azalttığını kaydetti.
Erken teşhisin, erken yönetimin, aileyi erken bilgilendirmenin her açıdan sağlıklı sonuçların elde edilmesine yardım ettiğini anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada ailelere bebekleriyle ilgili bilgi veriyoruz. Örneğin bebeğinde çeşitli anormallikler saptanan ya da genetik hastalık şüphesi olan hastalar. Bunlarda amniyosentez (bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alma işlemi) ve koryon villus (bebeğin eşinden örnek alma işlemi) örneklemesi, bebeğin kordonundan genetik test ya da enfeksiyon tanısı amacıyla kan alma imkanlarımız mevcut. Ayrıca ileri gebelik haftalarında tansiyonunu çok yükselen gebeleri, ikiz ya da üçüz gebe olan hastalarımızı ünitemizde takip edip gerektiğinde yoğun bakım şartları altında doğuma alabiliyoruz. Bunların takibi özel oluyor ve özel bilgilendirme gerekiyor.”