GDO: Dolapta büyüyen gıdalar

Yetişkin Sağlığı
Katılımcıların yüzde 42,7’si “tüm gıda maddelerinin GDO bileşeni içerdiğini” belirtti. “Genetiği değiştirilmiş organizma tanımı size neyi ifade ediyor?” sorusuna yüzde 18...
EMOJİLE

Katılımcıların yüzde 42,7’si “tüm gıda maddelerinin GDO bileşeni içerdiğini” belirtti. “Genetiği değiştirilmiş organizma tanımı size neyi ifade ediyor?” sorusuna yüzde 18,8 oranında “dolapta büyüyen gıdalar” yanıtı verildi.

Üniversitenin ilgili bazı bölümlerince ortak hazırlanan ve kentli tüketicilerin genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili farkındalıklarının ölçülmesi hedeflenen araştırma, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ, Trabzon’da gerçekleştirildi.

Yüz yüze görüşülen bireylerin 51,3’ünü kadınların, yüzde 48,7’sini erkeklerin oluşturduğu çalışmadaki katılımcıların yaş ortalaması 37,4 olarak belirlendi.

Araştırmaya katılanların yüzde 84’ü GDO’lu gıdaları kullanmak istemediğini, yüzde 7’si de kararsız olduğunu bildirdi.

GDO’lu ürünleri kullanmama nedenlerinde ilk sırada yüzde 69 ile “şişmanlığa yol açması” gelirken bunu yüzde 18 ile “organik olmaması”, yüzde 9 ile “güvenilir olmaması” ve yüzde 6 ile “hormonlu ürünler olması” izledi.

Çalışmada, “GDO’lu ürünler size neyi ifade ediyor?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 34,5’i “bozulmuş ürünler”, yüzde 20’si “biyolojisiyle oynanmış ürün”, yüzde 19,5’i “kanserojen gıdalar” yanıtlarını verdi. Bu soruya “güven duyulmayan, kötü, ilaçlı ürünler” ile “çikolatalar” yanıtlarını verenlerin oranları ise yüzde 2,9 oldu.

 “Dolapta büyüyen gıdalar”

Katılımcılara sorulan “Genetiği değiştirilmiş organizma tanımı size neyi ifade ediyor?” sorusuna da ilkinde olduğu gibi hiçbir pozitif yanıt alınamadı. Bu soruya verilen cevapların başında yüzde 32,7 ile “doğal-organik olmayan” geldi. Bunu, “mutasyona uğramış” (yüzde 25,3), “genetik modifiye ürünler (yüzde 10,5) ve “modifiye tohum içeren ürünler” (yüzde 12,4) takip etti. Bu soruya en ilginç yanıt ise “dolapta büyüyen gıdalar” oldu. Bu şekilde cevap verenlerin oranı yüzde 18,8 olurken “ürünlerin hızlı büyümesi için yapılan işlem, daha çok ürün elde etmek için yapılan işlem, kemik erimesine yol açması” diyenler de çıktı.

GDO’lu olduğuna inanılan ürünler

“Hangi gıda maddelerinin genetiği değiştirilmiş organizma bileşen içerebileceği” hakkındaki görüşlerinin sorulduğu soruya ise katılımcıların yüzde 42,7’si tüm gıda maddelerini gösterdi. Bu yanıtı oran olarak takip eden ise yüzde 42,2 ile meyve ve sebzeler oldu.

Mısır ve ürünleri diyenlerin oranı yüzde 27,4 olurken bunu sırasıyla soya ve soya ürünleri (yüzde 20,3), süt ve süt ürünleri (yüzde 23,2), hazır çorba, sos ve konserveler (yüzde 22,6), salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri (yüzde 21,3) izledi.

Katılımcıların yüzde 19,7’si “bebek mamaları”, yüzde 18,6’si “atıştırmalık gıdalar, cips ve çerezler”, yüzde 17,4’ü “şeker, çikolata ve tatlandırıcılar” diyerek soruyu yanıtladı.

AA