Ramazan ayının aşırı sıcaklara denk gelmesi, oruç tutanların susuzluk çekmesine neden oluyor. İşte uzmanlardan susuzluğu giderecek doğru beslenme önerileri…
AYÇA KAYA
YOĞURT VE KAYISI İLE AYAKTA KALIN
Ramazan’da sahura kalkılması şart. Ancak sahurda, akşamdan kalan yemekler yenmemeli; kahvaltılık yiyecekler tüketilmeli. Kolesterol sorunu olmayanlar sahurda bir yumurta, kayısı veya yoğurt yiyebilirler. Ekmek ise iki dilimi geçmemeli. Bunların yanında domates ve salatalık gibi sebzelerin yenilmesi vücudun su ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Vücuttaki su miktarını azaltacağından çay ve kahve tüketmemeye özen gösterilmeli. Ramazan’da kişiyi ayakta tutacak olan üç mucizevi besin ise; kabak, yoğurt ve kayısı…
Yoğurt: Sahurda yoğurt yenilmesi direnci artırır ve kişiye kuvvet verir. İftarda, ara öğünde ve sahurda toplam üç kase yenilmesi, kişiyi tüm gün açlığın etkilerinden korur.
Kayısı: Ramazan ve sıcaklarla birlikte yavaşlayan sindirim sisteminin ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
Kabak: Açlık ve susuzluğun etkisi ile başa çıkabilecek yiyeceklerden bir tanesidir. Mideyi rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca tansiyon ve böbrek problemi bulunmayanlar; sıcağa ve terlemeye karşı iki şişe maden suyu içebilir. İçerisine nane ve limon konulması ise ferahlatıcı bir etki yaratır.
SELAHATTİN DÖNMEZ
İFTARDAN SAHURA KADAR 2.5 LİTRE SU İÇİN
Şeker oranı yüksek besinler, susuzluğu artırarak sıcaklarda oruç tutmanızı zorlaştırabilir. Sahurdan sonraki ara öğünlerde tek başına kuru meyve yenmemelidir. Bu kan şekerini artırır ve susama duygusunu fazlalaştırır. Sahurda yumurta, bal, süt ve peynir veya peynirli gözleme ya da tost, ayran gibi doyurucu etkiye sahip besinler tüketilmelidir. İftardan sahura kadar ise en az 2.5 litre su ve açık çay veya şekersiz limonata içmek en doğrusudur.
Kuruyemiş: Kuru yemişlerden badem, fındık veya ceviz bir avuç kadar yenebilir. Kuruyemiş güçsüzlüğe iyi gelebilir. İftardan sonraki ara öğün için en doğru seçimlerden biri de taze meyve ve süttür.
Tarçınlı limonata: Sahurda bol bol içilen tarçınlı limonata, ertesi gün sıcaklarda oluşacak susuzluğa iyi gelir. Bir kap içerisine beş adet limonun suyunu, bir adet dal tarçını ve bir yemek kaşığı esmer toz şekeri karıştırın. Sıktığınız limonun kabuğunu rendeleyip suyla birlikte karışıma ekleyin ve buzdolabında bir saat kadar bekletin. Bu şekilde içilen limonata, susuzluk hissini en aza indirir.
TAYLAN KUMELİ
İHTİYA CINIZI BİTKİ ÇAYLARIYLA KARŞILAYIN
Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir. İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ancak sık sık su tüketmelidir. Ayrıca mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları ile komposto gibi içecekler içilmelidir.
Ayran: Sahurda ayran ve kefir tüketmek hem doyurucu, hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçim olacaktır.
Bitki çayları: Bitkileri sıcak suyla demledikten sonra soğutup içine dilimlenmiş limon, kabuk tarçın, elma dilimleri koyarak için.
NİL ŞAHİN GÜRKAN
ŞEKERSİZ KOMPOSTO MİDEYİ RAHATLATIR
Sahura mutlaka kalkılmalı. Önce ılık su ve normal su içip sonra yemek yemeye başlanması en idealidir. En fazla üç-dört dilim ekmek yenilmesi ve yanında peynir, et gibi yiyecekler tüketilmesi uygundur. Çiğ sebze ve olabildiğince su da tüketilmeli. Çay ise en fazla bir bardak içilmeli. Gece boyunca yudum yudum su içilmesi ve gazlı içeceklerden uzak durulması da en sağlıklısıdır.
Ceviz: Metabolizmanın çalışmasını devam ettirdiği için her gün iftardan sonra yenilmeli. Bir avuç ceviz yiyerek Omega 3 ihtiyacı giderilir. Böylece kaybedilen mineraller tekrar vücuda kazandırılır.
Soda: Tansiyon hastası olanların dışında herkes bir adet içebilir.
Süt: Sütün içine tarçın konulması kan şekerini dengelemeyi sağlar.
Komposto: Elmayla yapılan şekersiz komposto mideyi rahatlatır.
Sabah