İngiliz doktorlar bundan böyle reçetelerine roman ve şiirlerden oluşan 30 kitap arasından seçtiklerini yazabilecek. İngiltere’de Reading Ajansı’ndan Debbie Wick ve ekibi bibliyoterapi denilen bu yöntemle depresyon ile anksiyete bozukluğu olan 6 milyon İngiliz vatandaşına yardımcı oldu. Aktüelpsikoloji’nin haberine göre, terapinin kitaplar yoluyla sağlanmasının tedavide çok etkili olduğu ve bu yöntemin diğer güncel tedavilerden daha ucuza mal olacağı da belirlendi. Bu araştırmadan bir süre sonra bu kez İskoçya’da yapılan çalışmada da bu sistemin geleneksel tedavi yöntemine göre daha etkili olduğu saptandı.
Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Manisa Celal Bayar Üniversitesi): İyimser duyguları tetikleyen, umut veren, farklı bir açıyı gösteren, mesajı doğa olan roman ve şiirler, insana bir yerde doğayı ve içindeki mucizeyi açığa çıkaran ve motive eden kitaplar okunmalı. Aşk romanları gibi kaderci kitaplar insanları duygulara iter. Gülliver gibi maceracı hikâyeler insanın önünü açar. Edip Cansever’in şiirleri okuduğunuz her mısrada sizi bir yerlere götürür. Klasik romanlar, aşk romanları değil, insanın kendi içindeki mucizeleri açığa çıkaran kitaplar daha çok seçilmeli. İnsanın romanlardaki kahramanı bulması gerekiyor.
Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog): İnsanların, karakterine göre, rahatlatıcı, ruhuna uygun, ilgisini çekecek romanlar okuması gerekir. Aşkla ilgili değil, macera tarzında şiir ve romanlar tercih edilmelidir.