Çocukların % 81’i Pasif İçici

Yetişkin Sağlığı
Dünya çocuklarının yarısı, ülkemizde de her dört çocuktan üçü ölümcül sigara dumanına maruz kalıyor. Duman soluyan çocuklarda kulak ve solunum enfeksiyonları riski yedi kat,  kanser oluşma riski ...
EMOJİLE

Dünya çocuklarının yarısı, ülkemizde de her dört çocuktan üçü ölümcül sigara dumanına maruz kalıyor.
Duman soluyan çocuklarda kulak ve solunum enfeksiyonları riski yedi kat,  kanser oluşma riski ise üç ila beş kat artıyor.

Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin 2008’de 140 ülkede yaptırdığı ankete göre Türkiye’deki çocukların yüzde 81’i pasif içici.

Türkiye’de sigara içilen ortamda yetişen çocukların en fazla astım hastalığına yakalandığına dikkat çeken Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Derneği’nden Prof  Dr. Nihat Sapan, “Sigara, çocukları astıma ve sonrasında astım krizlerine hazırlıyor. Maalesef ülkemizde sigara içme oranı evlerde yüzde 70. Bu nedenle çocuklar pasif içici durumundalar ve sürekli risk altındalar” diyor.

İlaçların astım hastası olan pasif içici konumundaki çocuklara yeterli düzeyde etki etmediğine işaret eden Sapan, 19 temmuzda başlatılacak olan kapalı alanlarda sigara içme yasağından oldukça umutlu.

Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 11. Pasif içici çocukların yüzde 75’i ileriki yıllarda bizzat sigara içicisi oluyor.

Son istatistiklere göre Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 11. Hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, çocuk yaşta sigaraya başlamanın, akciğer kanserinin de en büyük nedeni olarak gösterilmesine rağmen.