Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Aksu, evlerde kullanılan çamaşır suyu (sodyum hidroksit), tuz ruhu (hidroklorik asit), kezzap (nitrik asit) gibi temizlik malzemelerin, yürümeye yeni başlayan, emekleyen çocuklar tarafından ‘su’ diye içildiğini söyledi.
Aksu, yanlışlıkla içilen bu sıvı temizlik malzemelerin çocuklarda yemek borusu yanıkları ile mide delinmelerine neden olduğunu ifade etti.
Her ay yaklaşık 20 çocuğun, evlerde kullanılan sıvı temizlik malzemelerini içmesi sonucu hastaneye getirildiğini ifade eden Aksu, ”Ev temizliğinde kullanılan sıvı malzemelerin çocuklar tarafından yanlışlıkla içilmesi ciddi bir ev kazasıdır. Bu tür kazalar, ölümle sonuçlanabilir” dedi.
Çocukların büyük ızdırap ve eziyet çekmesine yol açan bu ev kazalarının önlenebileceğini belirten Aksu, şöyle dedi:
”Bu temizlik maddeleri renksiz ve kokusuzlar. Renkli ve kokulu olsalar bile, kendine zarar verme bilinci gelişmediği için çocuklar bunu su diye içiyor. Bu nedenle sıvı temizlik malzemelerini bardak, plastik ve cam şişe içine ve kolay ulaşılabilir noktalara koymamalıyız. Bunları eve sokmazsak veya rafların en üst köşelerine koyarsak bunu ciddi anlamda engellemiş oluruz.
Diğer taraftan bu temizlik malzemelerinin evlerde kullanımı bazı ülkelerde yasaklanmış durumda. Bu malzemeler bizim ülkemizde de kolay ulaşabilir malzeme olmamalı. Yasa ile bu engellenebilir. Kısaca, temizlik malzemesi veya lavabo açıcı olarak kullanılan bu malzemelerin, ev için üretimi engellenirse, çocukların sakat kalmalarını ve ölmelerini engellemiş oluruz."