Bu hastalıkta antibiyotik bile işe yaramıyor!

Yetişkin Sağlığı
Boğaz iltihabının Latince ismi, faranjit olarak tanımlanır. Faranjitin en sık belirtisi, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğüdür. Kendini genellikle yüksek ateşle belli eder.  Hastalar, genellikle öksür...
EMOJİLE

Boğaz iltihabının Latince ismi, faranjit olarak tanımlanır. Faranjitin en sık belirtisi, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğüdür. Kendini genellikle yüksek ateşle belli eder.  Hastalar, genellikle öksürük, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve yüksek ateşle doktora başvurur. Erişkinlerde ve çocuklarda görülen faranjit, 3 aydan fazla sürüyorsa, kronik faranjite dönüşüyor demektir.

Ajanshaber’de yer alan habere göre, Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Op. Dr. Levent Çoban, faranjit hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi:

Levent Çoban, “Hastalık erişkinlerde de çocuklarda da görülebilir. Erişkinlerde kronik, müzminleşmiş şeklini de görebiliriz.  Eğer bir faranjit, 3 aydan fazla sürüyorsa kuruluk, yanma, gıcık, boğazda takılma hissi, seste kısılmalar devam ediyorsa, biz buna kronik faranjit diyoruz. Ama çocuklarda gördüğümüz faranjiti, bakteri veya virüs bulunan akut faranjit dediğimiz, yeni başlayan boğaz iltihabı şekli olarak tanımlayabiliriz” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLARI ETKİLİYOR

Daha çok bakteri veya mikro organizmalar tarafından oluşturulan faranjit hastalığında, bakteri veya virüsler, boğazda enfeksiyon yapar. Çok nadiren, mantarlar da buna sebep olabilirler ama normal sağlıklı kişilerde mantar enfeksiyonlarını pek görmeyiz.  Daha çok, bağışıklık sistemi bozulmuş, şeker hastalığı olan kişilerde mantar enfeksiyonuna bağlı faranjit görülür.

En çok, bağışıklık sistemi zayıf kişiler faranjit iltihabına yakalanırlar, şeklinde açıklama yapan Çoban, uyku düzeninin bozulması, beslenme sisteminin bozulması, çok yoğun çalışma, bunların hepsi vücut dirençliliğini düşürür. Vücut direnci düştüğünde de bakteriler etkili hale gelir ve kişiler, hemen faranjit adını verdiğimiz enfeksiyona yakalanabilirler, dedi.

ANTİBİYOTİK İŞE YARAMIYOR

Öncelikle akut faranjit mi, müzminleşmiş faranjit mi tespitini yapmak lazım. Tedavi yollarında antibiyotik, ağrı kesici, boğaz spreyleri, gargara ve boğaz pastillerini kullanabiliyoruz. Ama virüslerin yaptığı faranjitlerde antibiyotik hiçbir işe yaramaz, şeklinde ifadede bulunan Çoban, “Bundan dolayı, mutlaka ateş düşürücüler, boğaz gargaraları semptomatik tedavi dediğimiz yöntemleri kullanmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

AĞZINIZ AÇIK ŞEKİLDE UYUMAMAYA ÇALIŞIN

Sık sık ılık su içmek, çok sıcak, kaynar şekilde içmemek, çok soğuk su içmemek, sigara içilmemesi gibi tavsiyelerin de önemini vurgulayan Çoban, “Müzminleşmiş faranjit değilse, bunun sebebini bulmaya yönelik tedavi uyguluyoruz. Burundan nefes alamayanlar, ağızdan aldıkları için tüm tozlar boğaza dolar ve sabah kalkıldığında boğaz iltihabıyla uyanılabilir. Sık sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları oluşabilir. Bunun dışında, mideden boğaza giden asit kaçması olayı da yine tekrarlayan müzminleşmiş faranjite neden olabilir” ifadelerini kullandı.

HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI

Hastalıktan korunmanın en iyi yolu, bağışıklık sistemimizin dengesini sağlamak, diyen Çoban, özellikle mevsimlerin geçiş döneminde vitamin alımına, giyime özen göstermek gerek. Uyku düzeni çok çok önemlidir.  En büyük risk faktörlerinden biri olan sigaradan, uzak durmak gerekir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinler yemek gerekir, şeklinde konuştu.