Bu Bilgiler Saç Kurtarıyor!

Yetişkin Sağlığı
Sağlıklı ve gür görünen saçlar, güzelliğimizin tamamlayıcısı. Bu nedenle dökülmeye başladıklarında hemen herkeste ‘Hepsi dökülecek mi’ kaygısı yaşanıyor. Uzmanlara göre; günde 50-100 saç t...
EMOJİLE

Sağlıklı ve gür görünen saçlar, güzelliğimizin tamamlayıcısı. Bu nedenle dökülmeye başladıklarında hemen herkeste ‘Hepsi dökülecek mi’ kaygısı yaşanıyor. Uzmanlara göre; günde 50-100 saç telinin dökülmesi olağan bir  durum ve telaşlanmamıza neden olmamalı. Ancak saç kaybı gittikçe artıyorsa ve saçlarda incelme olmuşsa, tehlike sinyali olabilecek bu belirtileri önemsememiz şart! Peki, saçlarımız neden dökülüyor? En önemlisi de özellikle kadınların  kabusu haline gelebilen bu sorunun önüne geçmek ve yeniden gür  saçlara kavuşmak mümkün mü? Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, saç dökülmesi ile ilgili merak edilen tüm soruları  yanıtlıyor.

Günde kaç tel saç dökülürse durum vahimdir?

Günde 50 – 100 adet saç telinin dökülmesi normal olarak kabul ediliyor. Ancak uyguladığınız bakımlara rağmen saçlarınız bir aydan uzun süre dökülüyorsa, mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurun.

Modern çağ, saç döker diyorlar, doğru mu?

Aslında günümüzde saç dökülmesinde çok da büyük bir artış yok. Ancak çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle kariyer sahibi bazı kadınlar, bu sorunu daha çok yaşayabiliyorlar. Bunun da nedeni; iş yaşamından kaynaklanan stres, bakımlı görünmek amacıyla saçlara sıkça yapılan boya ve fön gibi zarar veren uygulamalar, kullanılan doğum kontrol hapları. Ayrıca kadınlarda tiroit sorunundaki artış da, saç dökülmesinde bir başka önemli nedeni oluşturuyor.

Saçlar kendini  yeniler mi?

Hemen her yetişkinde ortalama 100 – 150 bin adet saç bulunuyor ve bunlar ayda ortalama 1 santim uzuyor. Her bir saç teli için büyüme evresi ortalama 4 yıl. Ancak bir kısım saç telleri büyürken, bir kısmı da yaklaşık 3 ay süren dinlenme evresinde oluyor. Son evreye giren saç dökülüyor.

SAÇINIZI ÇOK  SIKI TOPLAMAYIN

Dökülmeye karşı nasıl bir tedavi yürütülüyor?

Hastanın aşırı diyet yaptığı tespit edilirse, protein ve vitaminden zengin beslenmesi öneriliyor. Hastanın öyküsü ve yakınmaları doğrultusunda; demir, çinko, biotin eksikliği, tiroit veya başka bir hastalıktan kaynaklanabileceği düşünülerek kan tetkiklerine başvurulabiliyor.

Fön çektirmek zararlı mı?

Sık sık fön çektirmeyin. Saçlarınıza en fazla haftada bir fön çektirin ve sıkı toplamaktan da kaçının. Çünkü saç diplerine etki eden çekme gücü travmatik saç dökülmesine neden olabiliyor.

Haftada kaç gün yıkamak gerekir?

Saçları sık yıkamak, derideki koruyucu bakterileri yok ederek kepeklenmeye daha da önemlisi saç dökülmesine neden oluyor. En sağlıklısı, saçları haftada 3 gün yıkamak. Ayrıca saçlarınızı çok sıcak su yerine ılık su ile yıkamaya özen gösterin.

İstediğimiz şampuanı kullanabilir miyiz?

Yağlı saçları kuru saç formülü, kuru saçları da yağlı saç formülü ile yıkamaktan kaçının. Saçınız yağlı ise daha sık, örneğin 2 günde bir yıkayın. Çünkü saçlar yağlanırsa, daha çok dökülür.

SIK ARALIKLI TARAK KULLANMAYIN

Fırça kullanmak sakıncalı mı?

Sık ve sert fırça kullanmayın. Aksi halde saçlarınızın dökülmesine neden olursunuz. Saçlarınızı zarar vermeyecek yapıda olan, tercihen kıl fırça ile tarayın. Sık aralıklı tarak kullanmayın.
Kuruturken dikkat edilmesi gereken bir şey var mı?

Saçlarınızın havlu veya saç kurutma makinesiyle değil, mümkünse doğal halinde kurumasını sağlayın. Nemliyken taramamaya da dikkat edin. Çünkü nemli saç daha dayanıksız olduğu için daha kolay dökülebiliyor.

Kışın mı, yazın mı bakımı artırmalı?

Saç bakımını yaz-kış ihmal etmeyin. Ancak yaz aylarında ekstra bakım uygulamalısınız. Çünkü yaz aylarında güneş, havuz ve deniz saçları yıprandırıyor. Bu aylarda saçlarınıza daha fazla bakım uygulayın.
Saç maskelerinin  yararı var mı?

Kesinlikle… Özellikle haftada 2 kez yapılan saç maskeleri, saçlarınızın güçlenmesinde son derece yarar sağlıyor. Örneğin badem yağı ile E ve B vitamini içeren ampullerin karıştırılmasıyla elde edilen maske, saçlarınız için birebir.

Jöle ve saç köpüğünü nasıl kullanmalıyız?

Jöle ve saç köpüğünü saçınızda uzun süre tutmayın. Saçınıza jöle, saç köpüğü veya briyantin gibi ürünler uyguladıysanız, gece yatmadan önce saçınızı mutlaka yıkayın.
Beslenmemize dikkat etmeli miyiz?

Bilinçsiz yapılan aşırı veya şok diyetler vitamin-mineral eksikliğine neden olarak saçı dökebiliyor. Saçlarınızı güçlendirmek için dengeli ve saçın ana maddesi keratinin yapı taşı olan proteinden zengin beslenmelisiniz. Vitamin ile mineral ağırlıklı beslenmeyi de ihmal etmeyin.
Boyanın bir zararı var mı?

Perma, boya ve düzleştirme gibi saçlarınıza zarar veren işlemlerin sık sık yapılması da saçların zayıflayıp kırılmalarına yol açıyor.

Saç dökülmelerine karşı yöntemler
MEZOTERAPİ: Derinin orta tabakasına enjeksiyon ile yapılan bir tedavi şekli. Mezoterapi, uygulanan tedaviyle saç diplerindeki kıl köklerini besleyerek saçların canlanmasını sağlıyor.

İLAÇLAR: Tablet şeklinde ağızdan, bazıları ise losyon şeklinde olan ilaçlar saçı kökünden besleyip nemlendiren, yaşlanma karşıtı buğday tohumu yağı içerikli ve bunlara ek olarak aminoasit,  E vitamini, B vitamini, çinko, magnezyum, yağ asitleri ile antioksidanlar içeriyor. Son derece faydalı olan ilaçların en az 3 ay süreyle kullanımları gerekiyor.

TONİK VE LOSYONLAR: Tonik ve losyonlar da saç dökülmesinde oldukça yarar sağlıyor. Ancak bu ürünlerin mutlaka bir cilt hekimi tarafından önerilmesi gerekiyor.

Sarışınlarda daha fazla saç teli olur

– Tek bir saç telinin kalınlığı 0.02 mm – 0.04 mm arasıdır.
– Sarışınlarda,   kızıl veya koyu renkli olanlara göre daha çok saç teli bulunur.
– Kafa derisinde ortalama 100 bin saç teli bulunur.
–  Saçlar günde 0.35 milimetre, ayda yaklaşık 1 santimetre uzar.
– Ömür boyunca sahip olacağınız saç folikülleri anne karnındaki bebeğin  6. ayı civarında oluşur.

 AKŞAM-CUMARTESİ