Bu besinler her derde deva!

Yetişkin Sağlığı
Kahve: Yaygın şekilde tüketilen diğer içecek olan kahve de kalp sağlığınızı destekliyor. Bir araştırmaya göre, günde 6 ya da daha fazla kahve tüketen kadınlarda ve erkeklerde kalp hastalığı veya diğer...
EMOJİLE

Kahve: Yaygın şekilde tüketilen diğer içecek olan kahve de kalp sağlığınızı destekliyor. Bir araştırmaya göre, günde 6 ya da daha fazla kahve tüketen kadınlarda ve erkeklerde kalp hastalığı veya diğer nedenlerden ölme riski yüzde 10 ile 15 azalıyor. Diğer araştırmalara göre ise, hatta günde 2 fincan kahve içmek kardiyovasküler hastalık ve felç riskini yüzde 30’ a kadar azaltıyor.

Yaban mersini: Sadece yaban mersini değil, çilek ve diğer türleri de faydalıdır. Son yapılan bir araştırmaya göre, haftada 3 porsiyondan fazla yaban mersini ve çilek yiyen 25-42 yaş arası kadınların kalp krizi geçirme riskleri yemeyenlere oranla yüzde 32 daha düşük. Bu meyvelerin içinde bulunan “antosiyanin” isimli antioksidanlar kan basıncını düşürebiliyor ve kan damarlarını genişletiyor. Bu madde bitkilere kırmızı ve mavi rengi veriyor.

Keten tohumu: Keten tohumunda kalbiniz için yararlı olan bol miktarda Omega-3 yağ asidi bulunuyor. Ayrıca lif içeriği yüksek olan keten tohumunu kurutulmuş yaban mersini ya da yulafla karıştırıp tüketebilirsiniz.

Avokado: Bu yumuşak ve lezzetli meyve vücudunuz ve kalbiniz için sağlıklı yağlar sunuyor. Zeytinyağına benzer şekilde, bu meyve kolesterol gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini düşürmeye yardımcı tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca iyi bir antioksidan ve potasyum kaynağı olan avokadoyu düzenli olarak tüketmelisiniz.

Nar: Kalbi destekleyen polifenol ve damarların sertleşmesini engelleyen antosiyanin gibi sayısız antioksidan içeren nar, kalbe faydalıdır. Bir araştırmaya göre, 3 ay boyunca her gün nar suyu içen kalp hastalarının kalbe giden kan akışlarında iyileşme tespit edildi. Narı sevmiyorsanız, bunun yerine yine kalbi destekleyen bileşenlerle dolu olan elma tüketebilirsiniz.

Yulaf: Kolesterolü düşüren çözünebilir lif açısından zengin olan yulaf, sindirim sisteminde sünger gibi rol oynar ve kolesterolü emer. Ancak şeker içeren hazır yulaftan uzak durmalısınız, bunun yerine eski moda bildiğiniz yulafı tercih edin. Ekmek, hamur işi gibi diğer tam tahıllar da kalbiniz için sağlıklıdır.

Bitter çikolata: Çeşitli araştırmalar bitter çikolatanın kalbinize faydalı olduğunu göstermiştir. 2012 yılında yapılan bir araştırma ile günlük çikolata tüketiminin yüksek risk grubundaki kişilerde ölümcül olmayan kalp krizlerinin ve felcin azalmasında yardımcı olduğu belirlendi. Ancak bitter çikolatanın en az yüzde 60-70 oranında kakao içermesi gerekiyor. Bitter çikolatanın içerisindeki polifenol isimli flavonoidler kan basıncına, pıhtılaşmaya ve iltihaba yardım edebiliyor. Malesef sütlü çikolata ve birçok şekerleme kalbinizi korumuyor.

Narenciye: Son yapılan araştırmaya göre, portakallarda ve greyfurtlarda bulunan yüksek miktardaki flavonoidleri tüketen kadınlarda, iskemik felç riskinin yüzde 19 azaldığı belirlendi. Narenciyeler C vitamini açısından zengindir, C vitamini de kalp hastalığı riskini düşürmeyle bağlantılıdır. Ancak greyfurt kolesterol düşürücü statinlerle etkileşime girebiliyor, buna dikkat edin.

Kabuklu kuruyemişler: Badem, ceviz, yer fıstığı, antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemişler kalbiniz için faydalı olan lif içerir. Aynı zamanda kötü kolesterolünüzü düşüren E vitamini içerirler. Ceviz gibi bazıları ise Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Önceden bazı insanlar kuruyemişteki yağdan dolayı uzak dururdu, ancak günümüzde birçok araştırmaya göre düzenli olarak kuruyemiş tüketen insanlar tüketmeyenlerden daha zayıftır. Zayıf insanlarda kalp hastalığı riski daha düşüktür.